Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la o interdicţie a importului de petrol din Rusia înainte de summitul de două zile de la Bruxelles, în pofida negocierilor de ultimă oră dintre statele membre UE, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii celor 27 de ţări membre UE vor fi de acord în principiu cu un embargo petrolier, însă detaliile proiectului lor de concluzii nu au fost încă decise.

Premierul eston Kaja Kallas a declarat că este realist să ne aşteptăm la un acord la următorul summit al Uniunii Europene, care va avea loc în perioada 23-24 iunie, potrivit Reuters.

Proiectul de text, consultat de Reuters şi care ar putea fi revizuit din nou, ar include o interdicţie a importurilor de petrol pe mare, petrolul din conducte furnizat către Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, ţări fără ieşire la mare, urmând să fie supus sancţiunilor la un moment dat.

”Nu există niciun compromis în acest moment”, a declarat premierul ungar Viktor Orban. Ungaria s-a opus sancţiunilor impuse Rusiei pe fondul războiului din Ucraina.

Orban a adăugat ulterior că Ungaria ar fi pregătită să susţină un acord în contextul în care ”există soluţii pentru securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei”, pe care în prezent Budapesta nu le are.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a propus cel mai recent pachet de sancţiuni aplicate Rusiei la începutul lunii mai, a subliniat: ”Nu am ajuns încă” la un consens.

”Ne împotmolim puţin în toate detaliile şi uităm de imaginea de ansamblu. Sunt doar bani. Ucrainenii plătesc cu propria viaţă”, a declarat premierul Letoniei, Krisjanis Karins.

Restul proiectelor care cuprind şi  cel al şaselea pachet de sancţiuni al UE, includ împrumuturi UE în valoare de 9 miliarde de euro (sau 7,67 miliarde de lire sterline), un fond internaţional pentru reconstruirea Ucrainei după război şi eforturi menite să ajute Ucraina să îşi mute cerealele din ţară, precum şi modalităţi de a reduce creşterea preţurilor la energie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.