China se consideră calomniată într-un discurs al secretarului de Stat american Antony Blinken, care sublinia că Beijingul reprezntă ”cel mai grav risc de punere în discuţie a ordinii internaţionale”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scopul acestui discurs este ”să îndiguiască şi să blocheze dezvoltarea Chinei şi să menţină hegemonia şi puterea americane”, a denunţat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a subliniat joi, într-un discurs foarte aşteptat despre China, că Statele Unite sunt angajate într-o competiţie viguroasă cu China, cu scopul de a păstra ordinea mondială şi a dezminţit orice voinţă de a intra într-un nou ”război rece”.

Acest discurs a ”răspândit informaţii false, a exagerat ameninţarea chineză, s-a amestecat în afacerile interne ale Chinei şi i-a calomniat atât politica internă, cât şi externă”, a denunţat Wang Wenbin în faţa presei.

”China îşi exprimă nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă” faţă de aceste acuzaţii, a subliniat el.

Blinken a repus China, prin această intervenţie, în centrul îngrijorărilor geopolitice ale Statelor Unite, după ce au fost monopolizate, de mai multe luni, de Războiul din Ucraina.

”China este singura ţară care are intenţia de a remodela ordinea internţaională şi care are totodată tot mai mult mijoacele să facă acest lucru pe plan economic, diplomatic, militar şi tehnologic”, a subliniat şeful diplomaţiei americane.

”Viziunea Beijingului ne-ar îndepărta de valorile universale care au susţinut numeroase progrese în lume în ultimii 75 de ani”, a insistat Blinken.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.