Nouăsprezece elevi şi doi profesori au fost ucişi marţi în Şcoala Robb, în Texas, de către un adolescent, Salvador Ramos, în vârstă de 18 ani, despre care apar tot mai multe informaţii, relatează BFMTV, care prezintă firul atacului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În zilele dinaintea masacrului, Salvador Ramos a publicat mai multe fotografii cu arme de foc pe reţele de socializare, iar biografa sa pe TikTok anunţa că ”copiilor le va fi frică în viaţa reală”.

La 17 mai, cu o săptămână înainte de acest atac armat, el a cumpărat, cu ocazia împlinirii vârstei de 18 ani, o puşcă semiautomată, iar a doua zi muniţie.

Cu patru zile înainte de atac, la 20 mai, Salvador Ramos a cumpărat altă armă.

Marţi, la 24 mai, Salvador Ramos a trecut la fapte în Şcoala Primară Robb, la Uvalde.

- Ora locală 11.00: mesaje private dezvăluie intenţiile atacatorului

În dimineaţa dramei, potrivit CNN, atacatorul a trimis o serie de mesaje unei tinere germane în vârstă de 15 ani, pe care a cunoscut-o online.

La ora locală 11.00 (miercuri, 3.00, ora României), Salvador Ramos o sună şi-i spune că o iubeşte.

Câteva minute mai târziu îi trimite un mesaj în care se plânge de bunica sa.

Trimite ultimele două mesaje la ora locală 11.21 (3.21, ora României), şi anume ”tocmai am tras în bunica mea”, iar apoi ”voi trage într-o şcoală elementară, acum”.

Joi, bunica sa era spitalizată la San Antonio şi urmează să fie operată în curând.

- Ora locală 11.32: începe atacul armat

Salvador Ramos, purtând o vestă antiglonţ şi înarmat cu o puşcă, urcă în maşina sa, pe care o abandonează în apropiere de Şcoala Robb, în urma unui ”accient spectaculos” către ora locală 11.30 (3.30, ora României).

Tânărul vrea să intre în şcoală. Doi poliţişti şi paznicul şcolii încearcă să-l oprească - fără succes.

Însă Ramos abandonează un rucsac plin cu miniţie, care poate că i-ar fi permis să facă mai multe victime.

El deschide focul, două minute mai târziu, în mai multe clase, şi omoară 19 elevi şi doi profesori, ”într-un mod atroce şi nebunesc”, declara în acea seară guvernatorul republican al Texasului Greg Abbott.

Salvador Ramos a rămas timp de aproape o oră în şcoală, înainte să fie ucis prin împuşcare de poliţişti, anunţa miercuri şeful Departamentului Securităţii Publice din Texas, Steven McCraw.

- Ora locală 12.00: tot mai mulţi poliţişti, atacatorul ”în impas”

Un ales din Texas în Congres, Tony Gonzales, declară CNN că a fost informat că atacatorul ”se afla într-un impas cu forţele de ordne”, la o jumătate de oră de la începutul atacului.

”Asta se opreşte, iar el se baricadează în interior. Acolo există un fel de acalmie”, declara el.

”Toate astea, dacă am înţeles bine, au durat aproape o oră, dar a existat un fel de acalmie de 30 de minute”, preciza el.

Uvalde School District anunţă, pe reţele de socializare, la ora locală 12.17 (4.17, ora României), că un atacator a fost semnalat la Şcoala Robb.

- Ora locală 13.00: se anunţă că Salvador Ramos a fost ucis

În total, peste 100 de poliţişti s-au dus la locul dramei, potrivit unui reprezentant al forţelor locale de ordine, Raul Ortiz.

Raul Ortiz.declară CNN că colegii săi au început să vină în număr mare la faţa locului după ce au fost alertaţi, inclusiv agenţi care nu erau în timpul serviciului. ”N-au ezitat”, a declarat el.

La o oră şi jumătate de la începutul măcelului, la ora locală 13.06 (5.06, ora României), poliţia anunţă că l-a ucis pe Salvador Ramos.

La ora locală 14.52 (6.52, ora României), un prim bilanţ,, citat de AFP, anunţă că au fost ucişi doi copii, iar alţi zece au fost răniţi.

Bilanţul a crescut în acea zi, iar joi a ajuns la 21 de morţi.

Primele nume lae victimelor au fost anunţate în mod public de familiile elevilor ucişi.

Un val de omagii este adus victimelor.

Democraţii relansează, în plan politic, dezbaterea cu privire la armele de foc în Statele Unite şi îndeamnă la ”înfruntarea lobby-ului armelor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.