Guvernatorul statului Oklahoma Kevin Stitt a promulgat o lege care interzice orice avort - încă de la fecundare -, care transformă acest bastion conservator din sudul Statelor Unite în statul care deţine una dintre cele mai restrictive legislaţii în domeniul întreruprii voite a sarcinii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Le-am promis locuitorilor Oklahomei că, în calitate de guvernator, voi semna orice lege pro-viaţă care-mi va fi prezentată şi sunt mândru că mi-am respectat această promisiune azi”, a anunţat miercuri într-un comunicat republicanul Kevin Stitt.

”În Oklahoma, noi apărăm înotdeauna vaţa”, subliniază el.

Inspirat de o lege adoptată în Texas în septembrie, acest text, care intră în vigoare în întregul stat, deschide calea lansării unor proceduri de către simpli cetăţeni împotriva unor persoane suspectate de faptul că au avortat.

Definiţia avortului, potrivit acestui text, nu include ”utilizarea, frunizarea sau vânzarea pilulei de a doua zi sau o ricărui tip de contracepţie sau de contracepţie de urgenţă”.

Această lege a fost adoptată de către Congresul din Oklahoma la jumătatea lui mai, într-un context de ameninţare la adresa dreptului avortului din partea Curţii Supreme care, potrivit unui document dezvăluit de site-ul Politico, pare pregătită să revină cu o jumătate de secol în urmă, în pofida unei hotărâri istorice prin care proteja avortul.

Organizaţia Planned Parenthood, care apără dreptul la avort, a anunţat că urmează ”să dea Oklahoma în judecată”.

”Această interdicţie trebuie împiedicată, dar şi toate celelalte interdicţii pe care acest stat lea- adoptat prin vot luna trecută”, denunţă într-un mesaj postat pe Twitter Planned Parenthood.

La 3 mai, Kevin Stitt anunţa că a semnat o lege care interzice avortul - după şase săptămâni de sarcină.

”Eu vreau ca Oklahoma să devină cel mai pro-viaţă stat din ţară”, anunţa e, folosind expresia consacrată (”pro-life”) de către americanii care se opun avortului.

Oklahoma găzduieşte de câteva luni mii de femei din Texas care vor să avorteze, după adoptarea unui text asemănător în acest stat vecin.

În pofida faptului că dreptul la avort este susţinut de către o majoritate a populaţiei - arată sondaje recente -, acesta este un subiect de societate foarte învrăjbitor după hotărârea istorică ”Roe versus Wade” din ianuarie 1973, care protejează dreptul americancelor de a-şi întrerupe sarcina.

În cazul în care Curtea Supremă revine printr-o hotărâre asupra acestui drept, 28 de state conservatoare - majoritatea în centrul şi sudul Statelor Unite, precum Wyoming, Tennessee sau South Carolina - sunt pregătite să interzică avortul pur şi simplu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.