Ministerul Mediului anunţă, marţi seară, că a fost aprobată, de către Comisia Europeană, prima chemă de ajutor de stat privind împăduririle din PNRR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a mai făcut un pas important pentru demararea programului de reîmpădurire a suprafeţelor afectate de incendii forestiere, de fenomene meteorologice nefavorabile şi alte calamităţi naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare, prin aprobarea de către Comisia Europeană a primei scheme de ajutor de stat prevăzute şi aprobate prin PNRR”, a transmis, marţi seară, Ministerul Medului.  

Instituţia a propus Comisiei două scheme de ajutor de stat. 

”Cea aprobată astăzi are o valoare de 100 de milioane de euro, scopul fiind sprijinirea regenerării pădurilor deteriorate din România. MMAP mai are o schemă de ajutor de stat aflată pe traseul de avizare al CE, care vizează crearea de noi suprafeţe împădurite, cu o alocare de 600 de milioane de euro”, a mai precizat instituţia.  

Scopul schemei aprobate este acela de a sprijini proprietarii de păduri să facă progrese cu regenerarea pădurilor în zonele afectate de incendii forestiere, fenomene meteorologice nefavorabile, infestări cu dăunători şi evenimente dezastruoase. 

Potrivit reprezentanţilor ministerului, sprijinul va fi sub forma unor granturi directe pentru proprietarii de păduri privaţi şi publici, precum şi asociaţiile acestora. Schema se va desfăşura până la 30 iunie 2026.  

”Experţii Ministerului Mediului au realizat deja ghidurile de finantare şi vor fi lansate în curând în consultare publică pentru a porni campania de împăduriri. Mneţionăm că C.E a evaluat măsura în conformitate cu normele U.E privind ajutoarele de stat şi, în special, în conformitate cu Orientările din 2014 privind ajutorul de stat în sectoarele agricole şi forestiere şi în zonele rurale şi în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice în anumite condiţii, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene”, a mai transmis instituţia.  

Comisia a constatat că schema aprobată astăzi este necesară şi adecvată pentru a încuraja regenerarea pădurilor. De asemenea, CE a concluzionat că schema este proporţională şi nu va avea efecte negative nedorite asupra concurenţei şi comerţului în UE. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.