Mai mult de 100 de proiecţii se vor desfăşura anul acesta în cinematografe, în spaţii culturale alternative, dar şi în aer liber, în cadrul Festivalului Filmului Francez între 1 şi 12 iunie, în 11 oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov, Brăila, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul Filmului Francez (FFF), cel mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, îşi dezvăluie noua identitate digitală: www.festivalff.ro. Pe site-ul web recent lansat cinefilii pot consulta detaliile filmelor, secţiunile şi programul complet al festivalului. 

În Bucureşti, proiecţiile vor avea loc pe parcursul celor 12 zile la cinematograful Elvire Popesco (Bd. Dacia 77) şi în aer liber, la UnTeatru Open-Air (str. Pictor Arthur Verona). Biletele pot fi deja achiziţionate prin Eventbook şi la casa de bilete a cinematografului.

Cea de-a 26-a ediţie a festivalului, organizată de Institutul Francez din România împreună cu partenerii săi, este plasată sub semnul privirii, al explorării şi al empatiei, prin deviza "ochii noştri larg deschişi". Pe lângă proiecţiile de film, festivalul propune spectatorilor din Bucureşti şi câteva surprize: o petrecere inedită de deschidere pe 1 iunie, la Creart – Teatrelli, pentru a celebra bucuria regăsirii. Pe scenă vor urca un DJ de la Nicecream.fm şi trupa franceză Labotanique, care va surprinde audienţa cu un gen muzical pe care cei doi membri, laureaţi al proiectului FAIR 2020, îl descriu ca „pop vegetal”.

Este programat şi un cine-concert sâmbătă, 11 iunie, la UnTeatru Open-Air din Bucureşti. Filmul "Coeur fidèle", regizat acum 100 de ani de Jean Epstein, acompaniat de acordeonistul Virgile Goller, va încânta atât cinefilii, cât şi melomanii.

Selecţia filmelor din acest an este alcătuită din 27 de lungmetraje şi scurtmetraje, organizate în patru secţiuni.

Titlul de deschidere al acestei ediţii la Bucureşti este "Les Passagers de la nuit/Pasagerii nopţii" de Mikhaël Hers, care o are în rolul principal pe Charlotte Gainsbourg. O odă melancolică a anilor '80, filmul a fost prezentat la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin. Distribuit în România de Bad Unicorn, "Les Passagers de la nuit" face parte din secţiunea emblematică a festivalului, Panorama filmelor anului.

Alte filme aclamate de criticii francezi şi prezentate în premieră naţională în România completează această secţiune a festivalului: "Un autre monde/O altă lume" de Stéphane Brizé, în care Vincent Lindon interpretează rolul unui director de companie care trebuie să se decidă asupra sensului vieţii sale, în timp ce ierarhia îl obligă să pună în aplicare un plan social; "Enquête sur un scandale d'Etat/Ancheta unui scandal de stat" de Thierry de Peretti, distribuit de Independenta Film, urmăreşte întorsăturile unei anchete palpitante a unui jurnalist de investigaţie; "Oranges Sanguines/Portocale sângerii" de Jean-Christophe Meurisse, o comedie corozivă şi nemiloasă faţă de cei aflaţi la putere.

Ca în fiecare an, FFF prezintă creaţia tinerei generaţii de cineaşti francezi. Filmele din secţiunea Competiţia Tinere Talente - Lungmetraj sunt marcate de îndrăzneală. "I Comete/Cometele" de Pascal Tagnati ne arată viaţa cotidiană a unui sat corsican, pe parcursul unei veri. Din selecţie face parte şi "Entre les Vagues/În bătaia valurilor "de Anaïs Volpé, un film emoţionant despre prietenie. Cu această ocazie, publicul va putea descoperi "Ibrahim", o dramă socială, debutul regizoral al actorului Samir Guesmi. Filmele din această secţiune vor concura pentru premiul publicului, în vreme ce câştigătorul secţiunii Competiţia Tinere talente - scurtmetraj va fi decis de un juriu compus din 3 tineri critici de film români - Dora Leu, Călin Boto şi Andreea Chiper.

În contextul în care Franţa deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, secţiunea Regard vers l'Europe/Privire către Europa reprezintă elementul central al acestei ediţii şi celebrează cooperarea în domeniul cinematografiei prin proiecţia a 8 coproducţii franco-europene marcante. Periplul cinematografic începe în anii 1960, cu filmul "Rocco şi fraţii săi" al marelui regizor Luchino Visconti, trece prin "Breaking The Waves/Abisul sufletului" (1996), în regia lui Lars Von Trier, şi ajunge până în 2020, cu "Olga" de Elie Grappe, un film despre o gimnastă în vârstă de 15 ani, ruptă între Ucraina natală zguduită de revoltele din Maidan şi Elveţia, unde se pregăteşte pentru Campionatele Europene. Selecţia include şi cel mai recent exemplu al cooperării cinematografice fructuoase dintre Franţa şi România, filmul lui Cristian Mungiu, "R.M.N.", prezentat anul acesta în competiţie la Cannes. Proiecţiile sale de la Bucureşti şi Cluj-Napoca vor fi urmate de discuţii cu regizorul şi actorii.

Pentru profesioniştii industriei cinematografice din România interesaţi de dezvoltarea coproducţiilor europene, Festivalul propune un masterclass cu multi-premiatul producător franco-tunisian Saïd Ben Saïd, dar şi o sesiune de formare de 2 zile pentru obţinerea granturilor de finanţare MEDIA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.