Rusia va studia posibilitatea de a face schimb de luptători din Batalionul Azov, luat prizonier, pentru Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă un deputat şi negociator rus, Leonid Sluţki, citat de lefigaro.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vom studia problema”, a spus Sluţki, membru al delegaţiei ruse în timpul ultimelor negocieri cu Kievul, citat de agenţia de presă Ria Novosti, ca răspuns la o întrebare despre un astfel de schimb.

Vorbind din oraşul separatist Doneţk, din sud-estul Ucrainei, el a spus că posibilitatea unui astfel de schimb va fi ridicată la Moscova de "cei care au prerogative".

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, este un cunoscut politician şi om de afaceri ucrainean apropiat preşedintelui rus, care a fost arestat la jumătatea lunii aprilie în Ucraina.

Viktor Medvedchuk se află în arest la domiciliu din această lună, după ce a fost acuzat de "înaltă trădare" şi "tentativă de jefuire a resurselor naturale în Crimeea", peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Vineri, armata rusă a anunţat că ultimii apărători ucraineni ai oraşului strategic Mariupol, ascunşi săptămâni întregi în uriaşa oţelărie Azovstal, s-au predat. Printre aceştia se numără şi membri aii batalionului Azov, o unitate ultranaţionalistă pe care Kremlinul o consideră "neo-nazistă", şi pe care Kievul speră să o elibereze în schimbul prizonierilor ruşi.

Pe 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei trebuie să ia în considerare o cerere de clasificare a regimentului drept "organizaţie teroristă", ceea ce ar putea complica schimbul acestor prizonieri.

Liderul separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, a declarat sâmbătă că soldaţii ucraineni care au apărat fabrica Azovstal şi s-au predat ar trebui să fie judecaţi. "Cred că procesul este inevitabil: justiţia trebuie să triumfe”, a spus Denis Puşilin, citat de Ria Novosti, în cadrul conferinţei de presă la care a vorbit şi Leonid Sluţki.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.