Direcţia Naţională de Probaţiune a prezentat ministrului Justiţiei raportul de activitate pentru anul 2021, în care se arată că peste 100.000 de persoane sancţionate penal au fost supravegheate. Suma alocată pentru fiecare persoană aflată în evidenţa sistemului de probaţiune a fost de 258,16 euro/ an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă, de sâmbătă, al Ministerului Justiţiei, Direcţia Naţională de Probaţiune şi-a prezentat bilanţul pe anul trecut.
 
"Serviciile de probaţiune pun în executare măsurile şi sancţiunile penale neprivative de libertate: amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, liberarea condiţionată în cazul adulţilor şi toate cele patru măsuri educative neprivative de libertate în cazul minorilor – stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână, asistarea zilnică”, se arată în comunicat.
 
Potrivit sursei citate, peste 100.000 de persoane au fost supravegheate în 2021.
 
"În concret, în perioada de referinţă, sistemul de probaţiune a gestionat supravegherea a peste 100.000 de persoane sancţionate penal, numărul mediu al persoanelor sancţionate penal/consilier de probaţiune fiind de 96,15 persoane/consilier, cu 15,98% mai mare decât media europeană. 75% dintre aceste persoane au avut impusă obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, iar 60% obligaţia de a participa la un program de reintegrare socială. În ceea ce priveşte componenta de evaluare psihosocială a persoanelor acuzate şi inculpate, solicitată de organele judiciare, media referatelor/rapoartelor de evaluare presentenţiale întocmite de un consilier de probaţiune în anul 2021 a fost cu 33,86% mai mare decât media europeană (9,37 referate/consilier în România, faţă de 7,0 referate sau rapoarte de evaluare presentenţiale / consilier de probaţiune la nivel european)”, mai scrie în comunicat.
 
În ceea ce priveşte bugetul, suma alocată persoanelor aflate în evidenţa sistemului de probaţiune a fost de peste 250 de euro pe an.
 
"Raportat la elementul de buget, suma alocată unei persoane aflate în evidenţa sistemului de probaţiune, pentru executarea unei măsuri sau sancţiuni neprivative de libertate, a fost, în anul 2021, de 258,16 euro/ an, măsurile şi sancţiunile comunitare pe care sistemul de probaţiune le gestionează presupunând un cost mult mai redus comparativ cu sancţiunile pe care sistemul penitenciar le administrează. În acelaşi registru, în anul 2020, bugetul pentru o persoană aflată în probaţiune/an a fost de 220,18 euro, faţă de 16.972,5 euro/persoană aflată în detenţie/an”, se mai arată în comunicat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.