Compania publică finlandeză a declarat vineri că a fost informată de furnizorul său Gazprom despre întreruperea livrărilor, după refuzul său de a plăti în ruble, relatează lefigaro.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al lui Gasum au fost întrerupte”, a anunţat. sâmbătă, compania de energie de stat a Finlandei Gasum, după ce ţara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble.

Gazul, a adăugat compania într-un comunicat, va fi acum furnizat din alte surse prin conducta de gaz Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia.

În aprilie, Gazprom a cerut ca toate plăţile viitoare pentru livrările sale de gaz la export să fie făcute în ruble şi nu în euro, dar Gasum a respins cererea. Grupul a anunţat marţi că solicită un arbitraj în justiţie. Vineri, acesta a fost informat de către Gazprom despre întreruperea livrărilor începând de sâmbătă.

Deşi gazul reprezintă doar 8% din energia consumată în Finlanda, cel folosit de ţara nordică provine în principal din Rusia. Gasum a asigurat însă că va putea obţine gaz de la alţi furnizori şi că îşi va continua activităţile "în mod normal".



Finlanda a dezvăluit deja vineri planuri de a se lipsi de gazul rusesc iarna viitoare, anunţând în special închirierea pe zece ani, împreună cu vecina Estonia, a unui terminal plutitor de regazificare a gazelor naturale lichefiate (GNL).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.