Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că este credibilă o ipoteză că România nu va avea stagnare economică şi deja are colegi care vorbesc de o creştere între 3,5 şi 4,5%, unii sunt chiar mai optimişti . Atingerea unui deficit rezonabil în 2022 nu ar trebui să fie o problemă, a mai spus Dăianu, el arătând că se poate obţine o ajustare a deficitului bugetar, în următorii câţiva ani, între 3,7 şi 4,7% din PIB, din care aproximativ jumătate s-ar datora unor portiţe, optimizări fiscale, unor privilegii care fac ca regimul fiscal la noi să fie foarte dezechilibrat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este credibilă o ipoteză că România nu va avea stagnare economică, deja avem colegi care vorbesc de o creştere între 3,5 şi 4,5%, unii sunt chiar mai optimişti. În această situaţie, atingerea unui deficit rezonabil în 2022 nu ar trebui să fie o problemă nici pe cash nici pe ESA, în viitor lucrurile se pot complica”, a spus Daniel Dăianu.

 

El a precizat că ”trebuie să facem ceea ce nu loveşte economia, asigură o creştere a veniturilor fiscale, a încasărilor fiscale”. ”Se face o confuzie, când pledăm pentru creşterea încasărilor fiscale, nu înseamnă că argumentăm automat în favoarea creşterii taxelor şi impozitelor. Este falsă această citire a analizei noastre. Noi de fapt spunem cu emfază că se poate obţine o ajustare a deficitului bugetar, în următorii câţiva ani, între 3,7 şi 4,7% din PIB, din care aproximativ jumătate s-ar datora unor portiţe, optimizări fiscale, unor privilegii care fac ca regimul fiscal la noi să fie foarte dezechilibrat, o treime s-ar datora unei colectări mai bune, a funcţionării ANAF şi a sistemului, care să permită colectarea veniturilor şi mai puţin din modificarea taxelor locale şi pe proprietate”, a mai precizat Dăianu.

Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, ”impozitarea progresivă de fapt este un arhetip, prin care impozitarea se face în funcţie de venituri şi se face pe tranşe, poţi să ai două, trei tranşe, cu cote marginale”.

”Trecerea la impozitarea progresivă este foarte complicată. Nu ar fi simplu să se definească, ce fel de impozitare progresivă vrem în România, pentru că nu poţi importa un model. (..) Şi impozitarea veniturilor trebuie contextualizată, legată de tot ce înseamnă sistemul fiscal”, a mai explicat Dăianu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.