"Reţeaua Jane", o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realităţile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediţie TIFF, cu o proiecţie de gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20.45, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Până pe 26 iunie, câteva dintre cele mai aşteptate filme ale anului - comedii savuroase, titluri multi-premiate şi poveşti inspirate din fapte reale, vor rula în aer liber, seară de seară, pe ecranul gigantic din Piaţa Unirii Open Air. Ultima seară este rezervată filmului "Competiţia Oficială/ Official Competition", regizat de Mariano Cohn şi Gastón Duprat, cu Penélope Cruz şi Antonio Banderas în rolurile principale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biletele au fost puse în vânzare pe https://tiff.eventbook.ro/.

Nominalizată în 2016 la Oscar pentru scenariul filmului "Carol" (r. Todd Haynes), Phyllis Nagy a debutat în regie la ediţia din acest an a Festivalului de la Sundance cu "Reţeaua Jane/ Call Jane". Filmul, cu Elizabeth Banks în rolul principal, spune povestea unei femei care duce o viaţă liniştită alături de soţul şi fiica ei într-o suburbie americană. Totul până când o sarcină nedorită riscă să îi pună în pericol sănătatea. Este anul 1968, iar în Chicago avorturile sunt încă ilegale. Încercarea ei de a găsi o cale de ieşire din această situaţie imposibilă o va face să descopere The Janes, o organizaţie clandestină formată exclusiv din femei, care îi va schimba viaţa pentru totdeauna. Filmul se va vedea la TIFF în premieră în România şi va fi ulterior distribuit de Transilvania Film.

Distins recent cu şapte premii César, printre care şi Cel mai bun film, "Iluzii pierdute/ Illusions perdues", noua producţie semnată de regizorul francez Xavier Giannoli, adaptează flamboaiant capodopera lui Balzac, găsind în ea neaşteptate rapeluri la contemporaneitate. Ascensiunea şi decăderea tânărului poet Lucien de Rubempré, interpretat magnetic de Benjamin Voisin (protagonistul din "Vara lui ’85" al lui Francois Ozon), e redată în ritm de carusel, cu extraordinară atenţie la detaliile de epocă şi o distribuţie fenomenală, în care figurează şi regizorul Xavier Dolan.

În premieră naţională se va vedea în Piaţa Unirii Open Air Metronom, debutul regizorului Alexandru Belc, inclus în Selecţia Oficială de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. Filmul evocă România anilor ’70 şi mecanismele de represiune ale Securităţii printr-o poveste de iubire între doi adolescenţi, marcată de trădare, libertate şi iertare. Vlad Ivanov şi Mihai Călin completează o distribuţie de tineri actori, în care excelează, în rolul principal, Mara Bugarin, sora actriţei Ioana Bugarin.

Legendarul actor Gérard Depardieu revine pe marele ecran în "Maigret", cel mai nou film al multi-premiatului regizor Patrice Leconte. Spectatorii vor avea ocazia să-l urmărească într-un rol care-i vine mănuşă, cel al comisarului Maigret, personaj iconic creat de romancierul Georges Simenon, care anchetează cazul misterios al unei crime care a îngrozit Parisul. Tot din Franţa ajunge la TIFF "Stejarul/ La chene" (r. Laurent Charbonnier, Michel Seydoux), o bijuterie cinematografică inclusă în programul ediţiei special pentru iubitorii documentarelor despre natură. Filmul prezentat în premieră la Berlinală urmăreşte, de-a lungul celor patru anotimpuri, traiul în comun al tuturor animalelor,
păsărilor şi insectelor care şi-au găsit adăpost în jurul unui stejar.

"Căpitanul Volkonogov a scăpat/ Captain Volkonogov Escaped" (r. Nataşa Merkulova, Alexei Ciupov) a făcut furori în Competiţia Oficială a Festivalului de la Veneţia, cu povestea unui agent din URSS-ul anilor ‘30, care decide să evadeze din sistemul represiv din care face parte, ajungând în scurt timp să fie vânat chiar de colegii săi. Tot pentru amatorii de suspans, TIFF aduce în Piaţa Unirii Open Air şi "Fuga din Mogadishu/ Escape From Mogadishu" (r. Ryoo Seung-wan), un thriller politic bazat pe întâmplări reale din vremea războiului civil din Somalia care a forţat personalul Ambasadelor Coreei de Nord şi de Sud să facă o alianţă temporară pentru a scăpa de violenţele protestatarilor.

Fanii filmelor de groază vor savura "Cut!/ Coupez!" aka "Final Cut", prezentat anul acesta în deschiderea oficială a Festivalului de la Cannes. Acţiunea comediei franceze în regia lui Michel Hazanavicius (premiat cu Oscar pentru The Artist) se petrece pe platourile de filmare ale unui horror low-budget, unde turnajul este întrerupt de o invazie zombie adevărată. În faţa camerei, totul decurge natural, dar în spatele ei, echipa încearcă cu disperare să-şi salveze munca şi viaţa.

După ce i-a cucerit pe fanii festivalului la una dintre primele ediţii TIFF cu irezistibila comedie Aislados, regizorul spaniol David Marqués şi actorul Eric Frances revin la Cluj cu savurosul Clubul şomerilor/ The Unemployment Club, despre un grup de prieteni care nu ratează nicio dimineaţă la bar, acolo unde-şi petrec timpul criticând cu poftă orice şi pe oricine, în timp ce savurează câteva halbe de bere. Cei patru au un lucru în comun: sunt toţi şomeri. Toţi, cu excepţia unuia... 

În ultima zi de festival, cinefilii sunt invitaţi să urmărească în aer liber, în inima oraşului, "Competiţia oficială/ Official Competition", aplaudat la festivalurile de la Veneţia şi San Sebastián. Cea mai recentă producţie a duo-ului regizoral argentinian Mariano Cohn şi Gastón Duprat le va oferi spectatorilor şansa de a-i revedea pe marele ecran pe Antonio Banderas, Penélope Cruz şi Oscar Martínez, într-o comedie sofisticată şi obraznică despre cinema, orgolii artistice şi jocuri de putere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.