Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, miercuri, un plan în valoare de 210 de miliarde de euro cu scopul de a creşte obiectivul Uniunii referitor la energia regenerabilă de la 40% la 45% până în 2030, ca parte a eforturilor de renunţare la hidrocarburile ruseşti, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Reprezintă «accelerarea» Pactului verde european”, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Astăzi, ne ridicăm ambiţia la un alt nivel cu scopul de a ne asigura că devenim independenţi de energia rusă cât mai repede posibil”, a subliniat ea.

”Războiul lui Putin perturbă puternic piaţa mondială a energiei, după cum vedem cu toţii”, a spus von der Leyen.

Dependenţa Uniunii de energia rusă face blocul comunitar ”vulnerabil”, iar încetarea ”dependenţei este imperativă”, a adăugat ea.

Propunerile Comisiei ar creşte capacităţile totale de generare a energiei regenerabile ale UE la 1236 gigawaţi până în 2030, având o dependenţă mai mare faţă de energia solară şi a gazelor naturale regenerabile (biometan). De asemenea, va fi accelerată electrificarea industriei grele europene.

Ca parte a planului, Von der Leyen a promis că va grăbi autorizaţiile pentru infrastructura de energie regenerabilă, de la şase până la nouă ani în prezent, în vederea obţinerii unei autorizaţii pentru un parc de turbine eoliene în decurs de un an.

Aşa-numitul plan REPowerEU propune dublarea capacităţii solare fotovoltaice actuale a UE până în 2025, la peste 320 gigawaţi, cu un total de 600 gigawaţi instalaţi până în 2030, a precizat şefa executivului UE.

Măsurile propuse includ ”obligaţia treptată de a instala panouri solare pe acoperiş în anumite clădiri”, potrivit Comisiei.

Aceste capacităţi suplimentare de energie solară ar putea înlocui consumul de 9 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual până în 2027, conform comunicatului de presă al Comisiei.

UE a importat 358 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2019.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.