Primul militar rus, Vadim Şişimarin, judecat începând de miercuri cu privire la o crimă de război în Ucraina, de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, a pledat vinovat şi a recunoscut toate faptele de care este acuzat, relatează AFP. Procesul privind crimele de război a fost amânat pentru joi, deoarece prea mulţi jurnalişti s-au înghesuit în sala de judecată din Kiev, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Procesul privind crimele de război a fost amânat pentru joi, deoarece prea mulţi jurnalişti s-au înghesuit în sala de judecată din Kiev.

Inculpatul a fost îmbrăcat cu un hanorac cu dungi albastre şi gri, cu capul ras. El l-a ascultat pe interpretul său în timp ce citea acuzaţiile. Avocatul său era aşezat pe aceeaşi bancă cu interpretul.

Şişimarin a refuzat să vorbească când a fost întrebat de instanţă.

Familia victimei se afla şi ea în sala de judecată şi urma să depună mărturie.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Acuzat de crime de război şi crimă cu premeditare, suboţiţerul, originar din Irkuţk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.

”Şedinţa s-a deschs”, a anunţat judecătorul la puţin timp după sosirea în sala de judecată a lui Vadim Şişimarin.

Întrebat dacă recunoaşte ”fără rezerve” întregul act de inculpare - care cuprinde nouă capate de acuzare de crimă de război şi de crimă cu premeditare -, sergentul a răspuns ”da”.

Şişimarin a pledat ”vinovat”.

El este acuzat de faptul că a ucis prin împuşcare un civil în vârstă de 62 de ani la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Purtând o bluză bleu şi kaki cu glugă, cu părul ras, subofiţerul cu o faţă de adolescent s-a aşezat într-o cutie de sticlă, iar traducătoarea sa stătea aplecată către el, într-o sală mică de tribunal, în districtul Solomianski, la Kiev.

Potrivit acuzaţiei, sergentul Vadim Şişimarin comanda o mică unitate din cadrul unei divizii de tancuri, în momentul în care convoiul său a fost atacat.

Împreună cu alţi patru militari, el a furat o maşină.

În timp ce circulau în apropiere de satul Şupahivka, în regiunea Sumî (nord-est), ei s-au întâlnit cu un bărbat în vârstă de 62 de ani, care vorbea la telefon, pe lângă o bicicletă.

”Unul dintre militari i-a ordonat acizatului să ucidă civilul, pentru ca acesta să nu-i denunţe”, potrivit justţiei ucrainene.

Vadim Şişimarin a ucis prin împuşcare cu un Kalaşnikov, pe geam, de la bordul vehiculului, bărbatul, ”care a murit pe loc, la câţiva metri depărtare de casa lui”, potrivit procuraturii.

La începutul lui mai, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea lui Şişimarin fără a oferi detalii.

Bărbatul rus susţine că a venit să lupte în Ucraina cu scopul de ”a-şi susţine financiar mama”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa sa, el a spus că ”mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”.

Avocatul acuzatului a afirmat că nu a existat niciodată ”o astfel de acuzaţie în Ucraina, nu există precedente, nicio sentinţă”, fiind un caz dificil.

Procurorul general ucrainean Irina Venediktova a declarat că au fost deschise peste 11.000 de anchete pentru crime de război şi au fost arestaţi 40 de suspecţi.

”Niciun călău, nicio persoană care a ordonat sau a ajutat la comiterea infracţiunilor în Ucraina nu va scăpa de justiţie”, a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.