Coaliţia aflată la putere în Germania urmează să atace joi privilegii acordate foştilor şefi de Guvern, mai ales lui Gerhard Schröder, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, care deţine mai multe mandate în cadrul unor grupuri economice ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia din care fac parte Partidul Social Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal (FDP) urmează să adopte joi o reformă a avantajelor atribuite foştilor şedi de Guvern - şi anume Gerhard Schröder (1998-2005) şi Angela Merkel (2005-2021).

Comisia coaliţiei însărcinată cu bugetul îndeamnă Guvernul federal, în proiectul unei rezoluţii - pe care AFP scrie că l-a consultat miercuri - ”să se asigure ca alocarea unor funcţii foştilor cancelari să fie menţinută în conformitate cu obligaţia continuă a funcţiei şi nu în funcţie de statutul” de fost cancelar.

Astfel, Gerhard Schröder nu este vizat în mod exclusiv, iar avantajele Angelei Merkel ar putea fi reduse -în privinţăa colaboratorilor, şoferilor, birourilor puse la dispoziţie, între altele.

Însă Gerhard Schröder - care a devenit o figură incomodă în Germania, inclusiv pentru cancelarul Olaf Scholz - este cel vizat în principal.

Comisia Bugetului constată astfel, potrivit acestui document al coaliţiei, că Gerhard Schröder, în vârstă de 77 de ani, ”nu are obligaţia continuă care decurge din funcţia sa”.

În calitate de fost cancelar, Gerhard Schröder - abandonat în ultimele luni de unii dintre colaboratorii săi - are în continuare dreptul la mai multe birouri în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, şi la un buget destinat personalului.

Acest privlegiu costă contribuabilii 400.000 de euro pe an.

Fostul cancelar se află, de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, asupra unor presiuni.

Spre deosebire de alţi foşti lideri europeni, prezenţi - înainte de Războiul din Ucraina - în instanţe de conducere ale unor întreprinderi ruseşti, el nu a demisionat.

Fostul cancelar rămâne, astfel, preşedintele Comitetului Acţionarilor Nord Stream AG, un gazoduct controversat care leagă Rusia şi Germania, suspendat în februarie, şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Rosneft, cel mai important grup petrolier rus.

Gerhard Schröder - căruia i-au fost retrase între timp distincţii onorifice acordate de către mai multe oraşe şi care este îndemnat să demisioneze din SPD - a anunţat în aprilie că nu are nicio intenţie să demisioneze, mai puţin în cazul în care Moscova îşi încetează livrările de gaze naturale către Germania.

Însă el sublinia că nu crede în acest scenariu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.