Atacul armat rasst la un supermarket în Buffalo, sâmbătă, de care este acuzat un tânăr american alb adept al supremaţiei albilor, soldat cu zece morţi afroamericani, a fost pregătit în mod meticulos de luni de zile, dezvăluie presa americană, care analizează sute de mesaje postate pe Internat de către presupusul atacator, relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful poliţiei acestui oraş situat în nordul statului New York, Joseph Gramaglia, anunţa luni seara că presupusul atacator a efectuat în martie o călătorire de recunoasştere în această comună de pe malul Lacul Erie, la frontiera Statelor Unite cu Canada, de la domiciliul său, situat la 300 de kilometri mai la sud.

TREI VIZITE DE RECUNOAŞTERE LA SUPERMARKET

The Washington Post (WP) şi CNN, care au avut acces la aproximativ 600 de pagini de mesaje postate pe reţelele Discord şi 4Chan, scriu că Payton Gendron, în vârstă de 18 ani, a venit la Buffalo la 8 martie şi s-a dus în trei rânduri - la orele 12.00, 14.00 şi 16.00 - în supermarketul Tops, unde a comis atacul sâmbătă, pentru a face reperări.

La 8 martie el este derutat de un ”paznic de culoare înarmat” al magazinului, intrigat de prezenţa repetată a acestui tânăr alb.

Într-un mesaj postat două zile mai târziu, Payton Gendron scria că ”va trebui să omoare paznicul de la Tops” şi că ”speră ca (paznicul) nu-l va ucide şi nici măcar nu-l va răni”.

Un paznic, un poliţist pensionar, a fost rănit mortal prin împuşcare la intrarea în supermarket, sâmbătă.

”SĂ-ŞI APERE ŞI SERVEASCĂ COMUNITATEA”

Gendron scria încă din decembrie că vrea să omoare persoane de culoare şi viza, în februarie, supermarketul Tops dintr-un cartier din Buffalo, din cauza unei puternici proporţii de afroamericani, potrivit WP.

Ziarul a examinat, de esemenea, manifestul de 180 de pagini al tnărului, care se prezintă drept ”un bărbat alb simplu, care caută să-şi apere şi servească comunitatea, poporul, cultura şi rasa”.

Potrivit autorităţilor, acest text, publicat înainte de masacru stabileşte o legătură între presupusul atacator şi supremaţia albă, complotismul de extremă dreapta şi adepţii teoriri rasiste a ”marii înlocuiri”.

Pagini din manifest prevăd, minut cu minut, atacul, echipamentul militar, camera de difuzare pe platforma Twitch.

Payton Gendron este, pentru moment, inculpat cu privire la ”crimă cu premeditare” şi urmează să compară din nou în faţa unui judecător joi.

El este acuzat de către autorităţi de faptul că a comis ”o crimă rasistă motivată de ură” şi un act de ”terorism intern”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.