Finlanda se teme de o întrerupere a alimentării cu gaze naturale ruseşti, din cauza refuzului său de a plăti în ruble grupului rusesc Gazprom, anunţă operatorulo din această ţară nordică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gasum, întreprinderea însărcinată cu importul de gaze naturale din Rusia, ”nu acceptă cererea Gazprom Export de a trece la o plată în ruble şi nu va efectua, în consecinţă, plăţi în ruble”, a anunţat marţi, într-un comunicat grupul.

Acest anunţ, în contextul anunţării candidaturii finlandeze la aderarea la NATO, are loc la câteva zile după suspendarea exportului rus de electricitate către Finlanda, din cauza unor neplăţi.

Gazele naturale reprezintă doar 8% din energia consumată în Finlanda, iar majoritatea gazelor naturale folosite în această ţară nordică provine din Rusia.

Gasum, care anunţă că a prezentat acest litigiu la o Curte de arbitraj, consideră că există un ”risc sporit” de întrerupere va aprovizionării, prevăzut în contract ”şi, în consecinţă, ca importul de gaze naturale din Rusia către Finlanda să se oprească”.

Finlanda a anunţat deja planuri în vederea renunţării la gazele naturale ruseşti în iarna viitoare, cuajutorul unei nave specializate de import, pe care urmează să o împartă cu Estonia vecină.

Mai multe ţăări au refuzat să plătească în ruble şi să susţină, astfel, economia rusă în timpul Războiului rus din Ucraina, precum Polonia şi Bulgaria, cărora Gazprom le-a tăiat gazul.

În restul Uniunii Europene (UE), plăţi sunt prevăzute la mijlocul lui mai, iar alte opriri sunt aşteptate.

Gigantul italian Eni a anunţat marţi că a decis să deschidă un cont în euro şi unul în ruble, la Gazprombank, pentru a-şi onora plăţile în contul furnzării de gaze naturale ruseşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.