Înalta Curte de Casţie şi Justiţie a admis recursul Asociaţiei Salvaţi Steaua la decizia Curţii de Apel Bucureşti din iunie 2021, privind palmaresul echipei de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei Steaua.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Respinge excepţia nulităţii recursurilor, invocată de intimatul-reclamant Clubul Sportiv al Armatei ,Steaua Bucureşti. Admite, în principiu, recursul declarat de pârâta SC Fotbal Club FCSB SA împotriva deciziei nr. 1034A din 28 iunie 2021 şi a încheierii din 10 mai 2021, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie, precum şi recursul declarat de intervenienta Asociaţia Salvaţi Steaua împotriva deciziei nr. 1034A din 28 iunie 2021 pronunţată de aceeaşi instanţă. Fixează termen la 3 noiembrie 2022, complet C5 NCPC, cu citarea părţilor, în şedinţă publică, în vederea soluţionării recursului", se arată în sentinţa ICCJ.

În iunie trecut, Clubul Sportiv al Armatei Steaua a rămas cu palmaresul echipei de fotbal din perioada 1947 şi până în 1998 şi a pierdut perioada cuprinsă între 1998, când secţia de fotbal s-a desprins de CSA, şi 2003, când formaţia a fost preluată de Gigi Becali, potrivit unei hotărâri a Curţii de Apel Bucureşti. Decizia nu era definitivă.

"Admite apelul. Admite cererile de intervenţie accesorie. Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul că: Admite excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului CSA în privinţa cererii având ca obiect dreptul la palmares pentru perioada 1998-2003 şi respinge această cerere în consecinţă. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei referitoare la soluţia în privinţa constatării că palmaresul echipei de fotbal Club Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti din 1947 şi până în 1998 aparţine reclamantului CSA şi referitoare la soluţia în privinţa cererii conexe. Obligă intimatul-reclamant la plata către apelanta-pârâtă a sumei de 3000 lei, cheltuieli de judecată (onorariu avocaţial, taxă de timbru), cu aplicarea art. 453 alin. 1 şi 2 şi art. 451 alin. 2 C.Proc.Civ. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare", se arată în soluţia publicată pe site-ul portal.just.ro.

Asociaţia Salvaţi Steaua, care doreşte clarificarea aparteneţei palmaresului, denumirii şi mărcii clubului Steaua prin mijloace juridice, asociaţie intervenientă în acest proces, a anunţat că va formula recurs, deoarece gruparea armatei a cerut palmaresul în toată perioada 1947-2003, iar instanţa nu îi poate acorda doar o parte a perioadei.

"Astăzi, după îndelungi aşteptări, avem soluţia pronunţată de instanţa de apel în privinţa palmaresului. Recunoaştem că nu concordă cu susţinerile noastre întru totul, dar nu ne recunoaştem învinşi.

Instanţa a decis să admită în parte apelul fostei Societăţi Fotbal Club Steaua Bucureşti S.A. şi, astfel, să respingă acţiunea CSA privitoare la constatarea existenţei dreptului asupra palmaresului echipei de fotbal din 1947 până în 2003. Totuşi, DEŞI NU S-A CERUT ASTA, forul jurisdicţional dispune că palmaresul aceleiaşi echipe aparţine CSA din 1947 până în 1998.

Oricât de ciudată ni s-ar părea acum această soluţie, prin aceea că instanţa s-a pronunţat asupra unei chestiuni nesolicitate, singurul remediu este formularea căii de atac a recursului.

Avem în vedere că Legea - art. 397 alin. (1) C. proc. civ. - stabileşte că <Instanţa este obligată să se pronunţe asupra tuturor cererilor deduse judecăţii. Ea nu poate acorda mai mult sau altceva decât s-a cerut, dacă legea nu prevede altfel>. Pe cale de consecinţă, dacă s-a cerut constatarea existenţei dreptului de proprietate asupra palmaresului din 1947 până în 2003, instanţa nu poate acorda acest drept până în 1998, dacă s-a cerut altceva. Vom formula RECURS!

Am făcut doar un pas mic pentru moment, dar, cu perseverenţă, avem încredere că motivele noastre vor fi înţelese <în întregime>, aşa cum s-au transmis şi tradiţiile glorioase", se arăta într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a asociaţiei, după decizia Curţii de Apel. 

Recursul intentat anul trecut de Asociaţia Salvaţi Steaua şi de clubul cu fosta denumire FC Steaua Bucureşti a fost contestat de CSA Steaua. Acum, ICCJ a respins excepţia nulităţii recursurilor formulate în această speţă, invocată de CSA Steaua şi a stabilit pentru 3 noiembrie termenul de judecare a recursurilor.

Potrivit paginii sale de Facebook, Asociatia Salvaţi Steaua are ca scop principal promovarea valorilor însuşite de comunităţile suporterilor stelişti, precum şi implicarea activă în vederea clarificării apartenenţei palmaresului/denumirii/emblemei echipei prin mijloacele juridice puse la dispoziţie de legislaţia substanţială şi procesuală română.

În general, Asicaţia Salvaţi Steaua susţine că palamaresul şi marca au revenit Asociaţiei Fotbal Club Steaua, în anul 1998, când secţia de fotbal s-a desprins de CSA Steaua, conform cerinţelor UEFA prinvind dreptul de a evolua în cupele europene pentru cluburile de stat. Ei consideră că structura desprinsă în 1998 şi preluată în 2003 de Gigi Becali, ca Fotbal Club Steaua, este continuatoarea fostei echipe Steaua de până atunci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.