Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, sâmbătă, a Zilei dreptului internaţional umanitar în România şi foloseşte acest prilej pentru a reafirma angajamentul său pentru promovarea respectării dreptului internaţional umanitar, atât în plan intern, ca membru al Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU), cât şi la nivel regional şi global, prin facilitarea schimbului de informaţii relevante, sprijinirea organizaţiilor umanitare independente şi susţinerea demersurilor de combatere a impunităţii pentru încălcări ale acestui set de norme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Având în vedere efectele umanitare devastatoare ale agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi necesitatea contracarării activităţilor de dezinformare şi manipulare a opiniei publice, MAE va continua să acţioneze constant pentru informarea corectă a cetăţenilor români, inclusiv în sensul creşterii gradului de conştientizare cu privire la importanţa acestor reguli, a căror aplicare salvează vieţi, reduce suferinţa umană şi previne distrugerile infrastructurii civile. De asemenea, MAE va continua să susţină eforturile de identificare şi tragere la răspundere a persoanelor responsabile pentru crimele de drept internaţional comise pe teritoriul Ucrainei, inclusiv violările grave ale dreptului internaţional umanitar, pledând pentru rolul esenţial al justiţiei internaţionale în acest context, cu respectarea independenţei şi imparţialităţii procedurilor judiciare”, arată comunicatul de presă al MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că România a fost printre statele care au sesizat Curtea Penală Internaţională în vederea anchetării situaţiei din Ucraina, inclusiv din perspectiva sancţionării crimelor de război, a crimelor împotriva umanităţii şi de genocid pretins comise pe teritoriul acestui stat de forţele ruse. Totodată, România a susţinut înfiinţarea Comisiei Internaţionale de Anchetă privind Ucraina şi activarea Mecanismului Moscova al OSCE, devenind, de asemenea, membru al Grupului de Prieteni privind Răspunderea. Suplimentar, România a contribuit cu suma de 100.000 Euro, din bugetul MAE, la Fondul Fiduciar al Curţii Penale Internaţionale pentru susţinerea desfăşurării în bune condiţii a activităţii Biroului Procurorului pe parcursul anului 2022, în contextul anchetei din Ucraina.

Conform sursei citate, la acest moment de reflecţie aniversară, MAE doreşte să reamintească mesajul esenţial al Convenţiilor de la Geneva din 1949 în accepţiunea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, şi anume faptul că şi războaiele au limite impuse de imperativul protejării vieţii şi demnităţii umane.

Ziua dreptului internaţional umanitar a fost stabilită prin Legea nr.177/2013, la propunerea CNDIU, şi este marcată, în fiecare an, începând cu 2014, prin acţiuni cultural-educative şi ştiinţifice dedicate cunoaşterii şi promovării dreptului internaţional umanitar.

Alegerea acestei zile corespunde în mod simbolic momentului ratificării de către România, la 14 mai 1954, a Convenţiilor de la Geneva din 12 august 1949, care consacră, alături de  cele două Protocoale adiţionale din 1977 referitoare la protecţia victimelor conflictelor armate, principalele norme ale dreptului internaţional umanitar.

Ca activitate recentă în cadrul Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar - organ consultativ al Guvernului înfiinţat în 2006, MAE a coordonat procesul de elaborare a primului raport voluntar privind aplicarea dreptului internaţional umanitar la nivel naţional, cu sprijinul tuturor instituţiilor interne reprezentate în cadrul CNDIU. Documentul a fost aprobat de Prim-ministrul României la 18 iunie 2021 şi redă o imagine cuprinzătoare a cadrului normativ şi instituţional relevant, precum şi a principalelor realizări ale României în domeniu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.