Vernisajul expoziţiei de romane grafice spaniole „Viaţa părinţilor mei. O istorie a Spaniei în secolul XX / Vida de mis padres. Una historia de España en el siglo XX“ va avea loc miercuri, de la ora 18.30, la Institutul Cervantes din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sub acest titlu, vor fi expuse fragmente din romanele grafice "El arte de volar/ Arta de a zbura" şi "El ala rota / Aripa ruptă", semnate de scriitorul Antonio Altarriba şi desenatorul Joaquin Aubert Puigarnau (cunoscut mai ales sub pseudonimul Kim) - doi clasici ai acestei arte.

Evenimentul va avea loc în prezenţa celor doi invitaţi spanioli, fiind deschis de Jorge Jiménez–Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti. 

Arta de a zbura, prima parte a dipticului, îi este dedicată tatălui lui Antonio Altarriba, după dispartiţia acestuia, însă nu e o biografie, ci un roman în care realitatea şi ficţiunea se amestecă pentru a crea un fond imaginativ pe care Kim l-a transpus într-o serie de desene ce reuneşte realismul şi satira. "O operă dramatică, scrie criticul Antonio Martin, care se structurează organic în jurul memoriei unui om". Aripa ruptă este povestea mamei, a unei mame aparţinând altei Spanii decât cea a fiului sau a tatălui. "În vreme ce Arta de a zbura  avea în vedere o Spanie mai degrabă socială,  Aripa ruptă  contura o Spanie mai degrabă dictatorială – mărturisea Antonio Altarriba în postfaţa romanelor grafice. Independent însă de zona pe care o aveau în vedere, în ambele cazuri, este vorba de amintire, de descoperire şi de învăţare". 

Despre importanţa acestui diptic, în istoria benzii desenate spaniole, criticul Antonio Martin spunea: „Aceste romane sunt cultură... Nivelul lor literar şi grafic, calitatea şi complexitatea povestirii în ansamblul romanelor grafice, fac din ele mari  cărţi ale ultimilor ani. Suntem în faţa unor opere magistrale care recuperează istoria spaniolă din ultimele decenii şi care vor face Istorie“.

Antonio Altarriba, romancier, eseist şi, mai ales, cunoscut scenarist, profesor de literatură franceză la Universitatea din Ţara Bascilor, a câştigat Premiul Naţional de Benzi Desenate pentru volumul "El arte de volar/ Arta de a zbura", lucrare care, împreună cu "El ala rota/ Aripa ruptă", formează un diptic inspirat de viaţa părinţilor săi, care acoperă un întreg secol de istorie spaniolă. El este este unul dintre cei mai importanţi creatori de benzi desenate din Spania ultimilor 30 de ani. Lucrările sale au fost publicate în numeroase ţări şi au primit unele dintre cele mai înalte distincţii, cum ar fi Grand Prix de la Critique Française pentru "Yo, Asesino/ Eu, Asasinul". 

Joaquin Aubert Puigarnau, mai cunoscut sub numele de Kim, este membru fondator al celebrei reviste de benzi desenate El Jueves. În paginile acestei publicaţii a conceput seria Martinez el Facha/ Martinez fascistul, o satiră la adresa extremei drepte spaniole, care face deja parte din istoria benzilor desenate naţionale. Lunga sa carieră a fost recunoscută prin acordarea Marelui Premiu la Salonul Internaţional de Bandă Desenată de la Barcelona şi a celui de-al 12-lea Premiu Internaţional de Umor El Gat Perich. În 2010, împreună cu Antonio Altarriba, a câştigat Premiul Naţional de Bandă Desenată pentru "El arte de volar/ Arta de a zbura".

Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 28 iunie. Program de vizitare: luni - joi: 09.00-20.00, vineri-sâmbăta: 09.00-15.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.