Un raport oficial suedez a deschs vineri calea unei aderări a Suediei la NATO, multiplicând concluziile favorabile, înantea unei decizii în acest sens a acestei ţări nordice şi a Finlandei vecine în zilele următoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După decenii în care au rămas în afara unor alianţe militare, Helsinki şi Stockholmul urmează să-şi anunţe, până la începutul săptămânii viitoare, candidatura la aderarea la NATO, o consecinţă directă a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Finlanda a făcut deja un pas imens joi, când preşedintlee şi premierul finlandezi s-au declarat în favoarea unei aderări ”fără întârziere” la alianţa militară condusă de către Statele Unite.

Candidatura finlandeză urmează să fie anuţată în mod oficial de către tandemul executiv duminică, în urma unei reuniuni a Consiliului guvernamental.

Tot duminică, Partidul Social Democrat, aflat la putere în Suedia, urmează să se pronunţe asupra unei candidaturi, iar o susţinere a acesteia ar ridica un ultim obstacol semnificativ la Stockholm.

Fără să prezinte în mod oficial vreo recomandare, un raport pregătit de către Guvern, împreună cu toate partidele parlmentare, a multiplicat concluziile favorabile unei candidaturi suedeze la aderarea la NATO.

”EFECT DISUASIV”

”O aderare a Suediei la NATO ar ridica pragul (declanşării) unor conflicte militare şi ar avea astfel un efect disuasiv în Europa de Nord”, se conchide în această revizuire strategică, de 40 de pagini, pregătită în ultimele săptămâni.

Moscova ameninţă atât Finlanda, cât şi Suedia cu ”consecinţe” în cazul unei aderări la NATO, însă, în raport, un atac armat este considerat improbabil, dar ”provocări” şi ”represalii” ruseşti ”nu pot fi excluse”.

”Opinia noastră este că nu vom suferi un atac militar convenţional, ca reacţie în urma unei aderări la NATO”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul suedez de Externe Ann Linde.

Suedia beneficiază de un articol privind o susţinere reciprocă, în calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE), însă autorii raportului conchid că, în calitate de stat ne-membru NATO, Suedia nu deţine, în prezent, ”garanţii” clare ale unui ajutor în cazul unei agresiuni.

AMENINŢAREA RUSĂ

”În cadrul actual (...), nu există vreo garanţie ca Suedia să fie ajutată, în cazul în care este ţinta unei ameninţări grave sau unui atac”, se arată în acestă revizuire strategică.

Înaintea Războiului din Ucraina, dezbaterea privind NATO vegeta, iar Finlanda şi Suedia nu aveau perspective de intrare în Alianţă.

Invazia lansată de Moscova în Ucraina a condus la o schimbare totală de poziţie, istorică, în ambele ţări, îngrijorate cu privire la o apărare militară mai bună împotriva unei Rusii capabile să-şi atace vecinii.

Potrivit ultimeloor sondaje, jumătate dintre cei zece milioane de suedezi sunt în favoarea unei ntrări în Alianţă, un procent care creşte la două treimi în cazul în care aderă şi Finlanda.

În Finlanda, peste trei sferturi dintre cei 5,5 milioane de locuitori ai ţării vor să intre sub ”umbrela” Alianţei.

Majorităţi clare există, de asemenea, în Parlamentele celor două ţări.

RUSIA, ”OCUPATĂ” ÎN UCRAINA

Moscova a ameninţat joi cu măsuri ”militaro-tehnice” în cazul unei aderări finlandeze, după ce a avertizat timp de săptămâni de zile atât Stockholmul, cât şi Helsinki.

Consliul de Securitate al Rusiei, prezidat de către Vladimir Putin, a evocat joi probabilele canddaturi suedeză şi finlandeză şi ”posibile ameninţări la adresa securităţii Rusiei care decurg din ele”, potrivit unui purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Intrarea în NATO a celor două ţări nealiniate, mai ales a Fnlandei, care o frontieră comună de 1.300 de kilometri cu Rusia, ar reprezenta o înfrângere strategică şi simbolică a Moscovei, estimează analişti occidentali.

În ceea ce priveşte represalii ruseşti, ”este pratic sigur că vom avea atacuri hibride şi atacuri cibernetice”, declară AFP un cercetător de la Institutul suedez de cercetare a Apărării (FOI), Robert Dalsjö.

”Însă ei (ruşii) sunt foarte ocupaţi în Ucraina şi sunt deja depăşiţi. Aşadar, mă îndoiesc enorm că vor veni aici să omoare pe cineva”, conchide el.

Finlanda şi Suedia, îngrijorate de reacţia Rusiei, au încercat însă să obţină asigurări de apărare pe timpul intrării oficiale în NATO, printr-un acord semnat miercuri cu Regatul Unit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.