Emisarul UE în negocierile în dosarul nuclear iranian Enrique Mora, care este secretarul general al serviciilor diplomatice europene (SEAE), denunţă o posibilă ”încălcare” a Convenţiei de la Viena, după ce a fost reţinut scurt timp, vineri, de către poliţia germană pe aeroportul din Frankfurt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”(Am fost) reţinut pe poliţia germană pe aeroportul din Frankfurt, în timp ce eram în drum de la Teheran la Bruxelles. Nicio explicaţie (...). Mi-au luat paşaportul şi telefoanele”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Enrique Mora.

Oficialul aminteşte că el este ”un conducător al UE aflat în misiune oficială care deţine un paşaport diplomatic spaniol”.

NEGOCERI ”REDESCHISE”

”Am fost eliberat, împreună cu cei doi colegi ai mei, ambasadorul UE la ONU la Viena şi şeful Grupului de lucru al diplomaţiei europene privind Iranul”, anunţă el într-un al doilea mesaj postat pe reţeaua de socializare.

”Am fost reţinuţi în mod separat şi au refuzat să ne dea vreo explicaţie a ceea ce pare să fie o încălcare a Convenţiei de la Viena” privind relaţiile diplomatice, subliniază Enrique Mora.

Enrique Mora ”se întorcea de la Teheran, însă incidentul s-a încheiat acum. El este din nou pe drum şi a luat avionul”, a anunţat şeful diplomaţiei europene  Josep Borrel, în marja unui summit G7 la Berlin.

Acest incident intervine în contextul în care negocierile în dosarul nuclear iranian civil - aflate într-un punct mort din martie - tocmai s-au ”redeschis”, anunţă Josep Borrell, care dă asigurări vineri că situaţia ”se deblochează”.

Enrique Mora s-a întâlnit săptămâna aceasta, la Teheran, cu negociatorul-şef iranian Ali Bagheri.

Iranul negociază, la Viena, cu China, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Rusia în vederea relansării Acordului de la Viena din 2015, menit să împiedice Republica islamică să se doteze cu bomba atomică, o acuzaţie dezminţită de către Teheran, în schimbul unei ridicări a unor  sancţiuni, în principal americane, care-i asfixiază economia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.