Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, joi seară, că statul român îşi doreşte un ritm mai alert pentru extinderea reţelei 5G, dar operatorii au anunţat că au costuri adiţionale pentru acest proiect, astfel că se aşteaptă ca aceştia să caute sprijin la statul român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sebastian Burduja a declarat, joi seară, la Digi24, că întârzierea licenţelor 5G ar însemna ca România să piardă avantajele competitive faţă de ţări din UE, el fiind întrebat când va fi gata licitaţia pentru licenţele 5G. 

”Ne dorim un ritm cât mai alert pentru extinderea acestei reţele, pentru a ajuta procesul de dezvoltare, pentru România. Acesta este un deziderat pe care îl avem. De asemenea, dacă întârziem foarte mult acest proces, România îşi va pierde unul dintre avantajele competitive pe care le are, în raport cu alte state din Uniunea Europeană şi anume o viteză foarte bună şi  un cost redus al acestor servicii”, a declarat Burduja. 

Ministrul Digitalizării a mai precizat că este de luat în seamă şi aspectul de securitate geo-politic. 

”Sunt mai multe aspecte de luat în seamă. Este şi  aspectul de securitate în contextul geo-politic, ştim bine, este legea 5G care obligă, într-un interval de timp, 5 respectiv 7 ani, înlocuirea anumitor componente care nu sunt considerate sigure, care păstrează anumite vulnerabilităţi, în funcţie de locul lor de proveninenţă. În momentul în care România a obligat operatorii să facă acest  lucru, operatorii au venit şi au spus că au costuri  adiţionale şi este normal să le aibă şi atunci ei îşi fac nişte analize, ce rentează să facă mai departe pe piaţa românească”, a declarat Burduja. 

Sebastian Burduja a mai adăugat că veniturile operatorilor sunt reduse pe fiecare utilizator în parte. Acest lucru, comparativ cu pieţele europene. 

”În general, venitul pe care operatorii din România îl au, pe fiecare utilizator, este destul de redus, în raport cu alte pieţe europene. Asta înseamnă că operatorii vor căuta un sprijin de la statul român. Dacă statul român îşi propune o accelerare a extinderii reţelei 5G, trebuie să fie pregătit, în contrapartidă, să  gândească măsuri de stimulare a operatorilor”, a mai declarat Burduja. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.