Rusia vrea să oblige taxiurile să transfere - în timp real - date despre pasageri Serviciilor ruse de Securitate (FSB), potrivit unui proiect de lege depus la Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului, o nouă consolidare a restricţionării libertăţilor publice de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest document a fost elaborat de către Guvern şi a fost publicat miercuri pe site-ul Dumei de Stat.

În document se prevede ca serviciile de taximetrie, foarte populare în Rusia, folosite prin aplicaţii pe mobil, să fie obligate să furnizeze FSB în timp real un acces la bazele de date ale comenzilor.

”Aceasta este o măsură foarte dficil de pus în aplicare. Însă asta nu înseamnă că nu este necesară”, a declarat agenţiei de presă RIA Novosti deputatul Adalbi Şhagoşev, un membru al Comitetului pentru Securitate şi Luptă împotriva Corupţiei din cadrul Dumei de Stat.

El subliniază că este vorba despre o problemă de ”securitate” naţională.

În prezent, FSB poate  obţine aceste informaţii, dacă depune o cerere oficială la companii, care au la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a răspunde, potrivit preşedintei Consiliului Civil pentru Dezvoltarea Taximetriei în regiunile ruse, Irina Zaripova.

”Mulţi sunt îngroziţi că FSB-ul poate primi oricând, în timp real, informaţii despre pasageri”, declara ea, la sfârşitul lui martie, postului rus de radio Kommersant FM, când această ideea a fost evocată prima oară de către Ministerul rus al  Transporturilor.

”Însă, atunci când este vorba despre securitatea naţională, foarte adesea există situaţii în care s-a întâmplat ceva, iar agenţii FSB au nevoie să aibă aceste date practic într-o oră, pentru a elucida o crimă sau a o împiedica”, dădea ea asigurări, subliniind că ”nimeni nu va monitoriza aceste date de diminraţa şi până seara”.

”Acest lucru depăşeşte limitele. Să fii urmărit împotriva voinţei tale, fără permisiune... Prefer sănu mai folosesc taxiul”, a declarat AFP, la Moscova, o studentă la Economie, Iaşa Aliev, în vârstă de 23 de ani, un angajată a servciului de asistenţă a clienţilor al Yandex.

Este ”ciudat”, ”dar cred că chiar şi fără asta ei ştiu deja totul”, afirmă ea.

Rusia a sporit restricţiile libertăşilor publice după ce a lansat o ofensivă militară în Ucraina, la 24 februarie.

Ea a blocat accesul la reţelele de socializare populare  Instagram, Facebook şi Twitter şi a dat în judecată grupul Meta, pe care-l acuză de răspândirea unor ”îndemnuri la crimă” împotriva ruşilor.

Rusia şi-a consolidat, de asemenea, aresenalul legislativ care-i permite să pedepsească cu amenzi grele sau cu închisoarea orice persoană găsită vinovată de ”discreditarea” armatei sau de publicarea unor ”informaţii false” despre aceasta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.