Garda Naţională de Mediu a făcut, timp de şase zile, o razie de amploare pe Dunăre, în judeţe precum Olt, Dolj şi Constanţa. În urma controlului au depistat aproximativ 2.500 de metri de plase amplasate ilegal cu sute de kilograme de paşte. Printre aceşti peşti se afla şi un sturion de 115 cm care a fost eliberat în mediul natural. În total, şase exemplare de sturioni şi două de somn au fost eliberate în mediul natural, în cadrul acţiunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Garda Naţională de Mediu anunţă, joi, că a făcut o razie, pe Dunăre, pentru combaterea braconajului piscicol, care s-a încheiat cu eliberarea în mediul natural a şase exemplare de sturioni vii, specii strict protejate şi două de somn, confiscarea a sute de kilograme de crap şi plătică şi a mii de metri de plase ilegale şi de pripon. 
 
”Timp de şase zile au fost controale ziua şi noaptea, pe sute de kilometri de curs de apă, pentru prevenirea şi commbaterea braconajului piscicol, începând din zona Cetate, din judeţul Dolj şi continuând în zonele: Corabia (pe barajele Izbiceni, Rusăneşti şi Babiciu ale râului Olt), Zimnicea, Giurgiu, Călăraşi (pe fluviul Dunărea şi pe braţul Borcea), Pod Feteşti, Pod Giurgeni, până în zona Hârşova, din judeţul Constanţa”, se arată într-un comunicat de presă, de vineri, al Gărzii de Mediu.
 
Două echipe de comisari ai Gărzii de Mediu au parcurs sute de kilometri pe Dunăre, în cadrul raziei.
 
”Au fost în teren două echipe de comisari din cadrul GNM, cu două ambarcaţiuni şi au parcurs sute de kilometri pe apă, pentru a depista orice încălcare a legii. Au fost ridicate, în vederea confiscării aproximativ 2.500 de metri de plase ilegale, 9.000 de metri de pripon şi 10 vintire folosite pentru braconaj, iar sute de kilograme de peşte din aceste plase au fost predate spre valorificare, conform legii. Într-un astfel de vintir au fost găsite şi şase exemplare vii de sturion, specii strict protejate, printre care şi unul cu o lungime de 1,15 metri, care au fost eliberate în mediul natural”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.
 
În urma controlului, în zona Corabia, la confluenţa cu Râul Olt, au fost confiscaţi aproximativ 340 de metri de plase neautorizate, în aceste unelte fiind capturate 182 de kilograme de peşte din speciile crap şi plătică. Întreaga cantitate a fost predată spre valorificare, în condiţiile legii, la o societate de profil din zona Corabia. 
 
De asemenea, în zona barajelor de pe Râul Olt au fost confiscaţi, 9.000 de metri de pripon, instalaţi în vederea capturării peştelui. Într-un astfel de dispozitiv au fost găsite capturate două exemplare de somn în stare vie, ce au fost redate mediului natural, în aceeaşi zonă.
 
În zona localităţilor Borcea şi Unirea, judeţul Călăraşi au fost confiscate aproximativ 1.500 de metri de plase de pescuit neautorizate instalate pentru capturarea peştelui. În aceste unelte au fost găsite capturate exemplare vii de crap subdimensionat, care au fost eliberate în mediul natural. 
 
În zona Pod Feteşti au fost găsite instalate ilegal, pentru capturarea peştelui, 10 vintire care, de asemenea, au fost confiscate.
 
Şi în zona Făcăieni-Pod Giurgeni, pe malul drept al Dunării, din judeţul Constanţa, au fost găsite şi confiscate 500 de metri de plase ilegale. În aceste unelte au fost găsite capturate 6 exemplare de sturion, din care un exemplar de păstrugă şi 5 exemplare de cegă. Toate acestea au fost redate mediului natural, deversate în apă, în stare vie. 
 
”Valoarea totală a uneltelor de pescuit ridicate în vederea confiscării şi a peştelui este de aproximativ 15.500 lei. Echipele noastre vor continua controalele pentru combaterea acestui fenomen şi în alte zone ale ţării. Am primit deja sesizări în privinţa unor astfel de ilegalităţi şi îi rugăm pe cei care mai au cunoştinţă de astfel de acte de braconaj să ne scrie toate detaliile pe gardamediu@gnm.ro”, a anunţat Marian Borondel, coordonatorul echipelor de control antibraconaj.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.