Serviciul britanic de Informaţii Interne (MI5) le-a cerut şefilor din poliţie să adune informaţii referitoare la activităţile politice ”ilegale” ale elevilor implicaţi în organizaţii antifasciste şi socialiste în anul 1975, începând cu vârsta de 14 ani, potrivit unei anchete publice privind poliţiştii sub acoperire. Ancheta a fost redeschisă luni, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solicitarea, transmisă comisarilor-şefi din toată Marea Britanie în 1975, a fost aprobată de directorul Serviciului de Securitate şi de un oficial de rang înalt din Whitehall.

O unitate de poliţie sub acoperire a arhivat în mod regulat fişiere care înregistrau mărturiile referitoare la convingerile politice ale elevilor, precum şi fotografii ale acestora. Printre fişiere se regăsesc materiale cu un adolescent de 17 ani care se presupune că îşi petrecea ”o mare parte din timpul liber” acasă la prietena lui. De asemenea, fişierele includeau materiale cu doi şcolari, la acea vreme aveau 14 şi 16 ani, care au fost descrişi de ofiţeri ca fiind ”efeminaţi”.

Printre tinerii spionaţi se numărau şi şcolari care făceau propagandă împotriva fasciştilor care desfăşurau atacuri violente asupra minorităţilor etnice vulnerabile.

Detaliile cu privire la solicitarea secretă a MI5 au fost dezvăluite anchetei publice privind scandalul poliţiei sub acoperire, care a fost reluată luni.

Ancheta, condusă de judecătorul în prezent pensionar, Sir John Mitting, examinează modul în care ofiţerii de poliţie sub acoperire au spionat 1.000 de grupuri politice, în principal de stânga, timp de mai bine de 40 de ani. Ancheta a fost deschisă după ce o serie de dezvăluiri cu privire la comportamentul spionilor sub acoperire, precum monitorizarea familiilor îndoliate, a ieşit la iveală.

În următoarele două săptămâni, ancheta îi va chestiona pe managerii unităţii secrete Echipa de demonstraţie specială, care se ocupau cu autorizarea şi supravegherea etapelor incipiente ale operaţiunilor de infiltrare între 1968 şi 1982.

Actuala rundă de audieri publice a început cu declaraţia lui David Barr QC, consilierul principal al anchetei.

Barr a dezvăluit anterior documente secrete care sugerează că oficiali de rang înalt de la Whitehall au discutat în anii 1970 dacă poliţia aduna prea multe informaţii despre activişti politici. Cu toate acestea, se pare că nu au acţionat în acord cu îngrijorările lor.

Ani de zile, MI5 şi ofiţerii de poliţie sub acoperire au lucrat îndeaproape pentru a spiona mii de activişti politici şi pentru a aduna fişiere uriaşe cu activităţile lor. Acest proces de monitorizare a atras acuzaţii potrivit cărora statul a încălcat libertăţile civile ale activiştilor care au fost implicaţi în campanii paşnice şi legale.

Barr a subliniat că solicitarea a fost transmisă de MI5 comisarilor-şefi în decembrie 1975, cu privire la aşa-numita ”activitate ilegală în şcoli”.

MI5 a precizat că doreşte informaţii referitoare la ”elevii mai mari (începând cu 14 ani) care sunt activi în organizaţii ilegale exploatate în scopuri ilegale”. De asemenea, MI5 a solicitat detalii în privinţa profesorilor care ”îşi folosesc poziţia în scopuri subversive, de exemplu, încercând să convertească elevii sau prin punerea la dispoziţie a incintelor din cadrul şcolilor pentru desfăşurarea activităţilor din cadrul organizaţiilor ilegale”.

Barr a spus că MI5 a recunoscut ”caracterul sensibil” al solicitării. Astfel, MI5 a precizat: ”Nu vă cerem să desfăşuraţi investigaţii în şcoli în numele nostru, dar am aprecia orice ajutor pe care ni l-aţi putea oferi pe baza informaţiilor care vă ies în cale din ziarele locale sau de la membri ai publicului, sau prin recurgerea la alte surse din afara şcolilor pe care le puteţi folosi fără riscul de a crea o situaţie stânjenitoare”.

Barr a mai menţionat că solicitarea a fost aprobată de Sir Michael Hanley, directorul general de la acea vreme a MI5, şi de Sir Arthur Peterson, cel mai înalt funcţionar public al Ministerului de Interne la momentul respectiv.

Barr a adăugat că solicitarea ar putea explica de ce ofiţerii de poliţie sub acoperire au spionat copiii implicaţi în activismul politic, citând rapoartele lor ”ample” cu privire la activităţile unui grup numit ”Elevi împotriva naziştilor” (”School Kids Against the Nazis” - SKAN). Mulţi elevi s-au alăturat acestui grup în anii 1970 pentru a se opune fasciştilor care recrutau susţinători din şcoli.

Ancheta a examinat anterior rapoartele referitoare la SKAN care au fost adunate de Paul Gray, un ofiţer sub acoperire care s-a infiltrat în Partidul Muncitorilor Socialişti (SWP) şi Liga Anti-Nazistă între 1978 şi 1982. Gray a declarat anul trecut că ”nu am luat în calcul cât de adecvat este să raportezi cu privire la nişte copii. Erau membri activi ai SWP care au participat la demonstraţii.”

Gray a mai afirmat că aceste rapoarte erau o versiune actualizată a dosarelor existente ale Poliţiei cu privire la elevi şi vor permite poliţiştilor să îi identifice în cazul participării la demonstraţi viitoare.

Barr a relevat documente despre care spunea că arată că la sfârşitul anilor 1970, oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne erau îngrijoraţi cu privire la amploarea activităţii de monitorizare a activiştilor politici de către Poliţie. De exemplu, ei au remarcat că un tânăr a fost monitorizat ”din cauza unor insigne pe care le purta când a trecut prin Dover, care indicau că se opune rasismului”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.