Grupul producătorilor de petrol OPEC+, care include şi Rusia, a convenit joi o nouă creştere modestă a producţiei pentru luna iunie, pe fondul îngrijorărilor persistente cu privire la cererea mai slabă din China şi la scurt timp după ce Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume, a prezentat propuneri de noi sancţiuni împotriva ţiţeiului rusesc, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alianţa influentă a partenerilor OPEC şi non-OPEC a decis să ridice ţintele de producţie cu 432.000 de barili pe zi pentru luna viitoare, menţinând strategia existentă de a debloca treptat restricţiile record de aprovizionare.

OPEC+ va organiza următoarea sa întâlnire pe 2 iunie.

Condus de lidera OPEC, Arabia Saudită, grupul a convenit rapid, la sfârşitul lunii martie, să-şi majoreze obiectivele de producţie pentru luna mai.

”Este puţin probabil ca OPEC+ să furnizeze petrol suplimentar pe piaţă pentru a rezolva orice constrângere a ofertei de pe piaţă, deoarece sunt foarte mulţumiţi de faptul că preţurile rămân peste 100 dolari pe baril”, a declarat Ajay Parmar, analist senior al pieţei petrolului la serviciul de informaţii despre mărfuri ICIS, într-o notă de cercetare.

El a spus că orice creştere substanţială a ofertei suplimentare din partea OPEC+ va ameninţa aceste preţuri ridicate şi, în schimb, vor continuă cu recuperarea lentă a cotei de piaţă pe tot parcursul anului 2022”, a spus Parmar.

Cea mai recentă întâlnire a grupului are loc pe fondul unei crize de aprovizionare. Uniunea Europeană a anunţat miercuri planuri de a interzice importurile de petrol ruseşti în termen de şase luni şi de produse rafinate până la sfârşitul anului, în ultima sa rundă de sancţiuni economice.

Măsurile propuse de blocul european reflectă furia larg răspândită faţă de atacul neprovocat al preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume, după SUA şi Arabia Saudită, şi cel mai mare exportator de ţiţei din lume pe pieţele globale. Este, de asemenea, un mare producător şi exportator de gaze naturale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.