Cristian Păun profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre intenţia Guvernului de a da OUG pentru speculă că îi transmite ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, că speculăm în fiecare clipă a existenţei noastre şi specula este motorul acţiunii umane. Rezultatul legii va fi un preţ incorect pentru români, a mai spus profesorul, precizând că statul trebuie să fie obsedat nu de consum ci de producţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În primul rând, vreau să îi spun domnului Câciu că speculăm în fiecare clipă a existenţei noastre şi că specula este motorul acţiunii umane, fără speculă nu ieşim din casă pentru că întotdeauna când acţionăm încercăm să obţinem maximum posibil din resursele avute la dispozie, iar aceasta este taman definiţia speculei în opinia domnului Cîciu”, a spus profesorul.

El a continuat: ”Aş vrea să îi spun domnului Câciu că preţul cel mai corect este cel din piaţă, orice preţ care nu se formează în în piaţă nu este corect, atâta timp cât dumnealui pledează pentru intervenţia statului şi alterarea mecanismului de piaţă, preţul pe care ni-l va da intervenţia domnului Câciu prin această intervenţie va fi unul incorect şi pentru consumatori şi pentru producători deopotrivă. Rezultatul acestei legi va fi un preţ incorect pentru români, din toate punctele de vedere”, a arătat el. 

Potrivit profesorului universitar, ”statul trebuie să fie obsedat nu de consum ci de producţie”. 

”Aici poate să ajute, şi cum poate ajuta? Cel mai bine, poate ajuta eliberând economia de toate aceste bariere care stau în calea producţiei şi fac producţia dificilă sau în altă parte decât România, în acest fel poate lupta statul cu specula”, a mai arătat Păun. 

Cristian Păun a precizat că, din punctul său de vedere, această lege va avea efectul contrar ca orice lege care fixează preţuri, plafonează preţuri etc, iar efectele pe termen lung vor fi foarte complicate, pentru că orice faliment de la un atreprenor mai mic sau mai rmare va fi greu de gestionat.

”Treaba guvernului nu este să facă preţurile, nu cu asta trebuie să se ocupe statul”, a mai arătat Cristian Păun. 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea recent că nu pot fi acceptate creşteri de preţuri ”din pix” de la o oră la alta, profitându-se de contextul actual şi temerea românilor.

”Cine îşi imaginează că mai poate face asta, să ştie că se joacă cu focul chiar în benzinărie”, a transmis liderul PSD. Acesta anunţă că va cere coaliţiei ”măsuri clare” pentru a se evita specula.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.