Moscova a încercat să facă schimb de civili ucraineni pentru prizonieri militari ruşi, potrivit vicepremierului Ucrainei Irina Vereşciuk, un gest interzis de Convenţia de la Geneva, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Irina Vereşciuk a declarat pentru BBC că al său Cabinet, responsabil pentru negocierea schimburilor de prizonieri, a refuzat şi a cerut Rusiei să trimită înapoi civilii ucraineni pe care i-a capturat.

Sunt tot mai multe dovezi că Rusia a deportat cu forţa un număr mare de civili peste graniţă, de când a invadat ţara, în februarie.

Vereşciuk a spus că ei sunt folosiţi ca ostatici. "De aceea au capturat toţi aceşti ostatici - civili, femei, angajaţi ai consiliilor locale, pentru a încerca să îi folosească", a afirmat ea.

"Ştim că sunt peste o mie de ostatici acolo - inclusiv aproape 500 de femei", a declarat ea. "Ştim că sunt în închisori şi în centre de detenţie de pre-proces în Kursk, Breansk, Reazan, Rostov".

Ea a afirmat că Rusia tergiversează returnarea civililor femei. "Scoatem femeile de acolo aproape cu cleştele", a spus ea. "Acum refuzăm să facem un schimb dacă nu sunt femei pe listă. În acest fel încercăm să ne salvăm cumva femeile şi civilii", a mai spus ea.

În cel mai recent schimb, au fost trimişi înapoi nouă civili cu răni grave, inclusiv amputaţii făcute în Rusia.

"Au fost oameni răniţi grav în acest schimb - membre amputate, sepsis şi alte răni grave", a spus Vereşciuk.

"Au fost semne clare de tortură", a afirmat ea, adăugând: "Poveştile pe care ni le-au spus sunt groaznice".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.