Cel puţin 10 persoane au fost ucise, iar alte 15 rănite în urma unei explozii care a izbucnit la o moschee din vestul Kabulului, Afganistan, vineri, au declarat oficialii locali. Incidentul a avut loc pe fondul unui val de atacuri asupra lăcaşurilor de cult afgane şi a ţintelor civile în timpul lunii Ramadanului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Explozia s-a produs la Moscheea Khalifa Sahib din vestul Afganistanului, în jurul orei locale 14.00, a declarat Besmullah Habib, purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Interne.

Un bărbat, care se afla în interiorul moscheii în acel moment, a declarat pentru Reuters că un incendiu uriaş a izbucnit în clădire în timpul rugăciunilor, iar flăcările i-au ars picioarele şi mâinile.

”Explozia a fost foarte puternică, am crezut că mi s-au spart timpanele”, a spus un alt locuitor din zonă.

O asistentă de la un spital din apropiere a precizat că au primit mai multe persoane rănite în stare critică în urma atacului.

Zeci de civili afgani şi-au pierdut viaţa în ultimele săptămâni în explozii, unele dintre atentate fiind revendicate de Statul Islamic.

Talibanii, care conduc Afganistanul, susţin că au eliminat în mare parte ramura locală a Statului Islamic de la preluarea puterii în august 2021, dar oficialii internaţionali şi analiştii spun că riscul unei reapariţii a militantismului persistă.

Multe dintre atacuri au vizat minoritatea religioasă şiită, însă au fost atacate şi moscheile sunnite. Joi, la bordul a două dube de pasageri care transportau nişte musulmani şiiţi în oraşul nordic Mazar-e-Sharif s-au produs explozii, iar atacul s-a soldat cu cel puţin 9 morţi. Vinerea trecută, o explozie s-a produs la o moschee sunnită în timpul rugăciunilor în oraşul Kunduz, ucigând 33 de persoane.

Cel mai recent atac a avut loc în ultima vineri din luna Ramadanului în care cei mai mulţi musulmani postesc, şi înainte de sărbătoarea religioasă Eid de săptămâna viitoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.