Procurorii DNA au făcut, joi, percheziţii la şase adrese din Bucureşti şi judeţul Giurgiu, într-un dosar care vizează infracţiuni asimilate celor de corupţie care ar fi fost comise la achiziţii publice de materiale sanitare, făcute în timpul pandemiei de COVID-19. Doi oameni de afaceri şi o firmă sunt urmăriţi penal, după ce ar fi determinat funcţionari ai ONAC să permită încheierea acordului-cadru privind livrarea a peste 1,7 milioane de măşti de protecţie cu o firmă controlată de aceştia, deşi nu putea să livreze la timp măştile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - DNA a transmis, ulterior, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de doi oameni de afaceri şi a SC Sanimed International Impex SRL, pentru infracţiuni de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite, cumpărare de influenţă, spălarea banilor, a unor infracţiuni de fals şi înşelăciune (comise în diferite forme de participaţie).

"În prezenta cauză penală se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid 19, a fost încheiat un contract cadru de achiziţii publice de măşti de protecţie, în valoare de peste 50 de milioane lei. În contextul menţionat mai sus, cei doi suspecţi ar fi determinat funcţionari din cadrul Oficiului Naţional Pentru Achiziţii Centralizate (O.N.A.C.), pentru ca, prin încălcarea legislaţiei primare, să permită încheierea între o societate comercială interpusă, controlată de cei doi oameni de afaceri şi instituţia publică menţionată, a acordului cadru care viza achiziţia a 1.750.000 măşti de protecţie. Deoarece societatea interpusă nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măştilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalităţi în valoare de 12.786.706 lei", a arătat DNA.

Conform sursei citate, pentru a se asigura de obţinerea/derularea în bune condiţii a contractelor de achiziţii publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecţi ar fi achitat unei alte persoane, sub forma unui contract de reprezentare, consultanţă şi prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.

"Prin modalitatea descrisă mai sus ar fi fost vătămate interesele societăţilor participante în cadrul procedurii şi ale instituţiilor publice implicate în acţiunile de prevenire şi răspuns împotriva infecţiei cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecţie. Concomitent s-ar fi obţinut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societăţile controlate de suspecţi (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât şi pentru firmele interpuse)", a mai arătat DNA.

Suspecţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Iniţial, DNA arăta că unele dintre cele şase percheziţii de joi sunt la sedii ale unor instituţii publice, ulterior precizând că este vorba despre sediile unor firme. 

ŞTIREA INIŢIALĂ - "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în cursul anului 2020, în legătură cu achiziţii publice de materiale sanitare efectuate în timpul pandemiei de Covid 19", a transmis, joi, DNA.

Joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se fac percheziţii domiciliare în şase locaţii, reprezentând sediile unor instituţii publice şi domiciliile unor persoane fizice, situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Giurgiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.