USR condamnă ferm simulacrul de audieri pentru posturile de judecători la Curtea Constituţională care au avut loc, miercuri, în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, s-a desfăşurat un spectacol trist. Am văzut cum ni se dovedeşte tuturor că pentru a avea succes în viaţă nu trebuie să înveţi, să munceşti, să fii corect, ci trebuie să ştii să furi munca altora, să copiezi fără să fii prins şi pedepsit, să linguşeşti pe cine trebuie, să îţi faci o reţea influentă de pile care să te servească şi pe cale să o serveşti. Şi, evident, să nu ai niciun dram de ruşine. Acestea sunt astăzi «calităţile» pentru ca, într-o Românie anormală şi needucată, condusă de securişti mediocri şi intriganţi şi de politicieni marionetă, să ajungi să fii numit în cele mai importante funcţii”, a declarat deputatul Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Conform sursei citate, este de neacceptat modul în care Coaliţia PSD-PNL-UDMR a ales, din nou, să conducă audierile unor candidaţi în Parlament, intervenind în mod repetat peste reprezentanţii USR pentru a-i întrerupe, pentru a nu-i pune în dificultate pe candidaţii PSD - PNL - UDMR prin întrebări pertinente. Votul impus de preşedinta comisiei de la Camera Deputaţilor, Laura Vicol, avocata infractorilor, la „pachet” pentru trei candidaţi este, înainte de toate, profund imoral şi absurd. 

„Când îi ai în faţă pe judecătorul Cristi Danileţ, militant pentru independenta justiţiei, şi procurorul Bogdan Licu, cu note de 5 si 6 la examenul de licenţă şi care a copiat după domnul Danileţ în teza de doctorat, nu putem fi forţaţi de PSD şi Laura Vicol să îi apreciem în mod egal, cu un aviz comun. PSD se teme de realul rezultat şi de a accepta diferenţa clară dintre cei doi, motiv pentru care a viciat profund procedura de avizare în Comisia juridică a propunerilor pentru judecătorii CCR. Pentru acest motiv, am hotărât să nu girăm o astfel de procedură de vot prin prezenţa noastră”, a declarat deputatul Andrei Lupu, mai indică documentul de presă.

Prin candidaţii propuşi la CCR, Coaliţia PNL-PSD-UDMR a arătat că meritocraţia, integritatea şi pregătirea academică sunt egale cu zero pentru ocuparea unei funcţii atât de importante într-o instituţie-cheie pentru apărarea statului de drept.

„Bogdan Licu este o propunere jenantă, care subminează prestigiul unei instituţii unde au lucrat profesori universitari de prim rang”, a subliniat deputatul Mihai Badea.

PSD şi PNL au încălcat din nou prevederile regulamentare şi au dat dovadă că sfidează nu doar orice normă a bunului-simţ, dar însăşi esenţa democraţiei pe care ar trebui să o garanteze şi să o apere. Prin audierile din Parlament de astăzi, PSD şi PNL nu au făcut decât să confirme, o dată în plus, că sabotează independenţa justiţiei, cu binecuvântarea preşedintelui de la Cotroceni.

„Acest simulacru de procedură va face ca persoanele numite în această funcţie în anul 2022 să intre în noul rol cu un handicap sever de imagine. Anul acesta, a existat o particularitate: unul dintre candidaţi a fost acuzat că a plagiat lucrarea celuilalt candidat. Or, procedura aleasă avantajează exact candidaţii cu altfel de probleme”, a spus, la rândul său, deputata Oana Murariu.

„Din păcate, nu am primit un răspuns clar şi fără echivoc la o întrebare simplă privind supremaţia jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie faţă de deciziile luate de CCR. În opinia doamnei senatoare Scântei, acest conflict fie nu există, fie se poate rezolva «prin dialog». Cum anume, iarăşi nu e clar. În ceea ce priveşte posibilitatea ca judecătorii naţionali să fie sancţionaţi dacă aplică direct decizii ale CJUE, am aflat astăzi că problema se va rezolva, cândva, într-un viitor incert”, a precizat senatorul Cosmin Poteraş.

USR nu va renunţa la reforma Curţii Constituţionale, conform sursei menţionate.

„În ciuda fraudei la care am asistat astăzi în Parlament, vom continua să milităm şi să acţionăm prin toate mijloacele legislative pe care le avem la dispoziţie pentru depolitizarea şi profesionalizarea CCR”, conchide sursa amintită.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a dat avize pozitive, miercuri, pentru propunerile partidelor privind postul de judecător al Curţii Constituţionale ce va fi eliberat în urma expirării mandatului lui Valer Dorneanu. PSD l-a propus pe Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, USR, pe judecătorul Cristi Danileţ, iar profesorul universitar Ioan Sabău-Pop a fost propunerea AUR. Votul în plen va fi pe 3 mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.