Moscova speră în continuare să negocieze o soluţie ”paşnică” cu Ucraina, în timp ce-şi continuă ofensiva în ţara vecină, afirmă preşedintele rus Vladimir Putin, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negociatorii ruşi şi ucraineni au realizat ”progrese serioase” în negocierile de la Istanbul, în Turcia, luna trecută, a declarat el marţi, la Kremlin, unde l-a primit pe secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Însă partea ucraineană a dat înapoi în anumite acorduri de principiu la care s-a ajuns la Istanbul, susţine Putin.

Negociatorii ucraineni şi-au schimbat poziţia cu privire la statutul Crimeei şi teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei, a declarat Putin.

Ei au propus ca preşedinţii celor două ţări să discute despre aceste subiecte, a precizat liderul de la Kremlin.

Această schimbare în poziţia ucraineană face dificilă negocierea unui viitor acord, a acuzat el.

Putin a cerut Ucrainei să recunoască suveranitatea Rusiei în Crimeea şi să recunoască independenţa regiunilor separatiste proruse ucrainene din estul Ucrainei, în cadrul unui acord în vederea încetării ostilităţilor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că orice soluţii pot fi decise numai printr-un referendum naţional.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a denunţat marţi, la Kremlin, acţiunea militară a Rusiei în Ucraina drept o încălcare flagrantă a integrităţii teritoriale ucrainene.

Guterres a îndemnat Rusia să permită evacuarea cvililor blocaţi în oţelăria Azovstal de la Mariupol, asediată de armata rusă.

Putin i-a replicat că armata rusă a deschis coridoare umanitare civililor ”îngropaţi” în Azovastal.

Apărătorii ucraineni din oţelărtie îi folosesc, însă, pe civilii din complex drept scuturi umane şi nu-i lasă să plece, a acuzat liderul de Kremlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.