Preşedintele Consiliului European Charles Michel, care reprezintă statele membre ale Uniunii Europene (UE), i-a cerut vineri preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o convorbire la telefon, să garanteze culoare umanitare la Mariupol, cu ocazia Paştelui ortodox, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Apel (telefonic) cu preşedintele (rus Vladimir) Putin. Coridoarele umnitare la Mariupol şi în alte oraşe asediate trebuie să fie imediate, special cu ocazia Paştelui ortodox”, scrie într-un tweet Charles Michel.

Mariupolul, un port considerat strategic, situat în sud-estul Ucrainei, se află aproape în întregime sub control rus.

Însă combatanţi ucraineni s-au baricadat în imensul complex metalurgic Azovstal, asediat şi bombardat în continuare de către armata rusă.

Mai mute culoare umanitare dinspre acest oraş au fost anulate în ultimul moment.

Niciun culoar de evacuare a civililor nu va putea fi organizat vineri, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, care consideră situaţia pe străzi prea ”periculoasă”.

Charles Michel anunţă pe Twitter că a ”reiterat” poziţia UE, în această convorbire cu Vladimir Putin, care a avut loc la ora 9.00 GMT (12.00, ora României) - şi anume ”susţinerea Ucrainei şi a suveranităţii sale, condamnarea şi sancţionarea agresunii Rusiei”.

”Unitatea noatră, principiile noastre şi valorile noastre sunt inalienabile”, subliniază el.

Această convorbire are loc după ce Charles Michel a efectuat miercuri o vizită în Ucraina, unde a fost primit de către preşedintlee ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele Consiliului European i-a mai cerut liderului de la Kremlin ”să discute în mod direct cu preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski, aşa cum cere acesta din urmă”, potrivit unui oficial european de la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.