Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un îi mulţumeşte preşedintelui sud-coreean în exerciţiu Moon Jae-in pentru acţiunea sa în favoarea unei îmbuntăţiri a relaţiilor între cele două ţări, scrie vineri presa nord-coreeană de stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest gest neaşteptat are loc în momentul în care Seulul şi aliaţii săi suspectează Phenianul de faptul că se pregăteşte să-şi reia testele nucleare, după ce a efectuat, de la începutul anului, o serie fără precedent de teste de rachetă.

Succesorul lui Moon Jae-in, Yoon Suk-yeol, care urmează să preia funcţia la 10 mai, s-a angajat să adopte o linie dură împotriva Phenianului.

Casa Albastră, sediul preşedinţiei la Seul, a confirmat că cei doi lideri au făcut un schimb de scrisori amicale, însă fără să dezvăluie detalii.

Moon Jae-in s-a întâlnit cu Kim Jong Un în trei rânduri şi a contribuit la negocieri între dictatorul nord-coreean şi fostul preşedinte american Donald Trump.

Începând din 2019, negocieri în vederea unei dezarmări nucleare a Nordului se află într-un punct mort, din cauza unor dezacorduri pe tema unei relaxări a sancţiunilor şi pe tema lucrurilor la care este pregătită să renunţe Coreea de Nord în schimbul unei relaxări a sancţiunilor.

Phenianul l-a catalogat pe preşedintele sud-coreean un ”mediator mediocru” şi a distrus Biroul de Legătură intercoreean, situat pe teritoriul nord-coreean, unul dintre sombolurile destinderii în peninsulă, finanţat de Seul.

În martie, pentru prima oară din 2017, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), rupând astfel un moratoriu pe care-l respecta din 2017.

Agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA anunţă vineri că Kim Jong Un şi Moon Jae-in apreciază că relaţiile intercoreene s-ar dezvolta dacă cele două părţi ar ”depune, cu speranţă, eforturi constante”.

Kim Jong Un îi scrie că summiturile ”istorice” cu Moon Jae-in au dat poporului nord-coreean ”speranţă în viitor”, potrivit KCNA.

Kim Jong Un ”apreciază eforturile depuse de Moon Jae In în favoarea marii cauze a naţiunii până în ultimele zile ale mandatului său”, subliniază KCNA, precizând că acest schimb de misive între cei doi ”dovedeşte încrederea lor profundă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.