Justiţia franceză a emis un mandat internaţional de arest pe numele lui Carlos Ghosn, fostul director al alianţei Renault Nissan (RNBV), în cadrul unei anchete instruite la Nanterre (Hauts-de-Seine), cu privire la abuz de bunuri sociale şi spălare de bani, declară vineri Parchetul din Nanterre, contactat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Francezo-libanezo-brazilianul Carlos Ghosn, care urmează să fie judecat la Tokyo cu privire la fraude financiare, locuieşte la Beirut, în Liban, după ce a reuşit să fugă din Japonia la sfârşitul lui 2019.

În cazul în care mandatul de arestare este executat, Carlos Ghosn va fi prezentat în mod direct în faţa unui judecător de instrucţie din Nanterre, care-i va notifica inculparea.

Anchetatorii francezi de la Nanterre vizează plăţi în valoare de aproape 15 milioane de euro - considerate suspecte - între RNBV şi distribuitorul constructorului francez de automobile în Oman Suhail Bahwan Automobiles (SBA).

Judecătorul de instrucţie de la Nanterre însărcinat cu ancheta a emis, în total, cinci mandate internaţionale de arestare.

În afară de Carlos Ghosn, aceste mandate au fost emise pe numele ”proprietarilor actuali sau foştilor conducători ai societăţii din Oman SBA”, precizează parchetul.

”Nu este vorba despre un mandat de arestare emis de către Franţa, ci de către Tribunalul din Nanterre, în cadrul unei instrucţii în curs, mai exact de către Parchetul din Nanterre”, declară AFP unul dintre avocaţii lui Carlos Ghosn, Jean Tamalet, de la cabinetul de avocatură King and Spalding.

”Acest mandat este foarte surprinzător, pentru că judecătorul şi procurorul din Nanterre ştiu perfect că lui Carlos Ghosn, care a cooperat întotdeauna cu justiţia, i s-a impus o interdicţie judiciară de a părăsi teritoriul libanez”, adaugă Tamalet.

Magistraţii de la Nanterre au efectuat deja două deplasări la Beirut, în cadrul investigaţiilor.

În februarie, ei au audiat doi martori.

În iunie, ei l-au audiat, împreună cu magistraţi de la Paris, în stare de libertate pe Carlos Ghosn timp de cinci zile, în cadrul anchetelor în care este vizat la Nanterre şi Paris.

Contactat vineri de AFP, avocatul Renault, parte civilă în această procedură, nu a răspuns.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.