Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut luni o convorbire telefonică cu secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, pentru a discuta despre consecinţele agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei şi eforturile aliate de a gestiona şi a răspunde adecvat acestora, despre modalităţile concrete de a oferi sprijin Ucrainei, precum şi despre o serie de aspecte de cooperare bilaterală din cadrul Parteneriatului Strategic România-Statele Unite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Discuţia a avut loc în continuarea coordonării strânse dintre România şi Statele Unite pe teme strategice, la toate nivelurile, în actualul context de securitate. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluările părţii române privind evoluţiile de securitate pe Flancul Estic al NATO şi la Marea Neagră, precum şi acţiunile complexe întreprinse de autorităţile din ţara noastră în sprijinul Ucrainei, la nivel politic, logistic şi umanitar, inclusiv prin intermediul hub-ului umanitar de la Suceava. ecretarul de stat Antony Blinken a adresat ministrului Aurescu mulţumirile deosebite ale SUA pentru rolul regional asumat de ţara noastră şi pentru toate măsurile luate de România pentru gestionarea actualei crize, pentru susţinerea multidimensională oferită Ucrainei şi altor parteneri vulnerabili din regiune, inclusiv Republicii Moldova”, arată comunicatul de presă al MAE.

În plus, secretarul de stat Antony Blinken a apreciat angajamentul constant al României, ca partener strategic al SUA şi aliat NATO responsabil şi de încredere, pentru stabilitatea şi securitatea regiunii Mării Negre, dar şi la nivel european şi euroatlantic.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcţia echilibrării şi consolidării prezenţei NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.

Ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Blinken au agreat menţinerea unei coordonări apropiate în ceea ce priveşte pregătirea deciziilor pe care le va lua Alianţa la Summitul NATO de la Madrid, care vor fi esenţiale pentru transformarea şi adaptarea pe termen lung a posturii consolidate de descurajare şi apărare a Alianţei, mai ales pe Flancul Estic. A fost punctată, în acest sens, şi importanţa Summitului formatului Bucureşti 9 (B9), care va fi găzduit de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, în luna iunie, înainte de reuniunea la nivel înalt a NATO.

Şeful diplomaţiei române a adresat mulţumiri pentru decizia SUA de a-şi creşte prezenţa militară pe teritoriul ţării noastre şi a evidenţiat necesitatea consolidării, în continuare, a unei prezenţe americane şi aliate cât mai robuste în România şi pe întreg Flancul Estic, în special la Marea Neagră, mai indică sursa citată.

Oficialul american a oferit asigurări că SUA sunt pe deplin angajate în protejarea teritoriilor României şi ale tuturor aliaţilor, în special a acelor ţări care se află în prima linie, aşa cum este România.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, susţinerea puternică a României pentru o relaţie transatlantică solidă, care să acţioneze unit, alături de parteneri like-minded, inclusiv în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Rusiei şi izolarea sa pe plan internaţional. În acest context, secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru co-sponsorizarea de către România a rezoluţiei ONU care a condus la suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului.

De asemenea, „secretarul de stat al SUA l-a felicitat pe ministrul Bogdan Aurescu pentru rezultatele foarte bune şi substanţiale obţinute în sprijinul Chişinăului ca urmare a Conferinţei Internaţionale de lansare a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, pe care ministrul afacerilor externe român a co-prezidat-o împreună cu omologii german şi francez la Berlin, la 5 aprilie 2022. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat necesităţile Republicii Moldova pentru a face faţă efectelor crizei declanşate prin agresiunea rusă în Ucraina şi pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova. Secretarul de stat al SUA a fost de acord cu evaluarea părţii române privind importanţa consolidării rezilienţei în Vecinătatea Estică, cu accent pe necesitatea sprijinirii Republicii Moldova”, conform sursei menţionate.

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Antony Blinken au evocat contextul aniversar din 2022, când se împlinesc 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite. Cei doi demnitari au agreat continuarea eforturilor comune pentru pregătirea unei agende de activităţi diplomatice adecvate şi menţinerea unei frecvenţe crescute a dialogului de nivel în perioada următoare.

Ministrul de Externe „a reiterat invitaţia adresată secretarului de stat Antony Blinken de a vizita România, invitaţie primită cu multă deschidere”, conchide sursa amintită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.