Abuzul de alcool, alimentele nesănătoase şi consumul de ţigări au crescut, în perioada pandemiei, printre studenţi, arată rezultatele unui sondaj realizat de organizaţia de tineret Starea Naţiunii Studenţeşti. De asemenea, sonsajul a arătat că nivelul de stres a crescut în rândul studenţilor, iar principala sursă de anxietate o reprezintă fake-news-ul. Studenţii consideră că problema cea mai mare a generaţiei lor o constituie nepotismul şi favorizarea celor cu relaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al organizaţiei de tineret Starea Naţiunii Studenţeşti, studenţii români se bucură de un bun nivel de sprijin, sunt pasionaţi şi antreprenoriali.

Astfel, conform răspunsurilor primite, 82,1% dintre studenţii români se înţeleg bine sau foarte bine cu părinţii, şi 68,4% consideră calitatea vieţii lor ca fiind bună sau foarte bună. Totodată, 60,1% sunt optimişti sau foarte optimişti în legătură cu situaţia lor material în următorii 5 ani. Pentru majoritatea dintre ei, cea mai mare prioritate o are sănătatea, 57,9%, urmată de siguranţa financiară, 56,4%, şi cariera profesională, 55,5%.

Sursa citată menţionează că în educaţie şi carieră, studenţii doresc mai multe opţiuni, mai ales la nivel de desfăşurare a cursurilor exclusiv online, pentru care optează 58,5%. Mai mult, 43,1% aleg să urmeze cursurile unei facultăţi din pasiunea pentru un anumit profil şi doar 25,8% în funcţie de necesitatea de a avea diploma pentru o anumită carieră (25,8%). Studenţii români sunt mai degrabă antreprenoriali, 28% dorind să-şi deschidă firma proprie mai degrabă decât să găsească un job în sectorul public, care reprezintă o prioritate pentru 22,8%, sau în cel privat - 22,2%.

Sondajul evidenţiază însă şi presiunile la care sunt supuşi studenţii, agravate în multe privinţe de pandemie. Astfel, 71,9% dintre ei au avut probleme cu sănătatea mintală, dar serviciile de consiliere psihologică nu par a fi deosebit de disponibile, 53,4% din ei nu au vorbit niciodată cu un psiholog despre problemele lor. 72,3% dintre studenţi au nivelul de stres si anxietate crescut, iar 9% dintre ei au gânduri suicidale. 46,4% dintre ei au suferit de pe urma anxietăţii provocate de fake news, 10,2% de pe urma abuzului verbal, şi 5,9% din cauza bullyingului online.

Cercetarea sociologică a arătat că abuzul de substanţe şi alimente este în creştere printre studenţii din România. 16,7% consumă mai mult alcool ca înaintea pandemiei, 20,5% fumează mai multe ţigări, la care se adaugă faptul că 42,2% mănâncă mai nesănătos.

Ei au precizat care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă generaţia lor. Astfel, 37,7% indică nepotismul şi favorizarea celor cu pile şi relaţii, urmat de lipsa accesului la locuinţe la preţuri rezonabile - 13,9%.

38,3% dintre respondenţi sunt de acord puţin sau foarte puţin cu faptul că România este un loc bun în care să îţi trăieşti viaţa, în timp ce doar 21.2% dintre respondenţi, sunt de acord mult sau foarte mult cu acest lucru. Procentul de studenţi care îşi doresc puţin sau foarte puţin să emigreze este de 35,9, puţin mai mare decât numărul celor care îşi doresc mult sau foarte mult să emigreze, de 31.9%. 25,4 % dintre studenţi sunt neutri în privinţa emigrării.

"Concluziile sondajului ne oferă imaginea unei generaţii ambiţioase, pasionate, antreprenoriale, dar al cărei progres este frânat de creşterea tot mai accentuată a problemelor de sănătate mintală, abuz de alcool, ţigări şi alimente, precum şi a diferite fenomene cu care se confruntă în societate (de la problema fake-news până la lipsa egalităţii de şanse). Este foarte important ca instituţiile care au în sarcină probleme legate de studenţi să se aplece cu mai multă atenţie asupra fenomenelor semnalate în acest sondaj şi a dificultăţilor cu care tinerii s-au confruntat în pandemie cât şi dincolo de ea, probleme deseori ignorate la nivel instituţional. De aceea, sondajul va fi urmat în perioada următoare de o serie de dezbateri pe baza celor mai importante concluzii ale sale, cu participarea a numeroşi studenţi, profesori, şi altor factori de decizie, atât din educaţie cât şi din alte domenii”, a precizat Starea Naţiunii Studenţeşti.

Sondajul a fost realizat online, în perioada 6 ianuarie – 2 martie, cu participarea a 3.407 respondenţi, studenţi care îşi desfăşoară studiile în universităţi din 22 de oraşe din România. 

”Viaţa studenţilor în pandemie” este un prim proiect al Stării Naţiunii Studenţeşti. Starea Naţiunii Studenţeşti este rezultatul unui parteneriat format din 34 de asociaţii studenţeşti de peste tot din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.