Coreea de Nord a sărbătorit, vineri, 110 ani de la naşterea fondatorului ţării, Kim Il Sung, considerat ”Preşedintele Etern”, conform presei de stat, fără a spulbera, însă, misterul cu privire la potenţiala organizarea a unei parade militare cu ocazia căreia ţara ar urma să dezvăluie noi arme, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

15 aprilie, numită şi ”Ziua Soarelui”, este unul dintre cele mai importante evenimente politice ale Phenianului, deoarece la această dată s-a născut Kim Il Sung, fondatorul ţării şi bunicul actualului lider, Kim Jong Un.

Sărbătoarea vine la trei săptămâni după cel mai mare test de rachete balistice intercontinentale din istoria Coreei de Nord. De asemenea, testul a reprezentat prima lansare a celor mai puternice arme ale ţării de după 2017, încălcând, astfel, moratoriul respectat până la acea dată.

Oficialii sud-coreeni, precum şi cel mai înalt reprezentant al SUA în Coreea de Nord au declarat, vineri, că un test nuclear ar putea avea loc în timpul evenimentelor de celebrare a 110 de ani de la naşterea fondatorului ţării.

De asemenea, era preconizată o paradă militară, unde să fie dezvăluite noi arme. Cu toate acestea, presa de stat nu a menţionat, vineri, astfel de evenimente.

Site-ul media NK News a precizat că sursele sale din nord au auzit elicoptere şi avioane zburând deasupra Phenianului, la scurt timp după miezul nopţii, joi. Acest lucru a indicat că a avut loc o paradă militară în cursul nopţii. Pe de altă parte, un alt expert a spus că este probabil ca principala paradă militară a Phenianului să aibă loc pe 25 aprilie, data aniversară a înfiinţării armatei Coreei de Nord.

”Întrucât cele două aniversări sunt la doar 10 zile distanţă, pare puţin dificil să organizezi o paradă cu aceste două ocazii”, a declarat Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreeane, pentru AFP.

În cadrul celebrărilor anterioare, Phenianul a difuzat doar imagini cu parade militare la televiziunea de stat la câteva ore după ce au avut loc evenimentele, fără a le anunţa în prealabil în ziarele oficiale. Kim Il Sung a murit în 1994, dar rămâne ”Preşedintele etern” al ţării.

Nord-coreenii sunt învăţaţi încă de la naştere să îi venereze pe Kim Il Sung şi pe fiul său, Kim Jong Il, iar adulţii poartă insigne care ilustrează efigia unuia dintre cei doi.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.