Pandemia de COVID-19 şi-a pus amprenta şi asupra numărului de transplanturi efectuate în România, anunţă, joi seară, Agenţia Naţională de Transplant. După aprilie 2020, numărul donatorilor a fost în continuă scădere, până în acest an, când s-au înregistrat deja 29 de donatori reali. Ziua Naţională a Transplantului va fi sărbătorită, vineri, la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia Naţională de Transplant anunţă, joi seară, că pandemia de coronavirus a afectat activitatea de transplant.  

”Începând cu martie 2019, activitatea ANT s-a dezvoltat  într-un ritm constant şi permanent, atingând la sfârşitul anului un număr de 85 donatori reali. Din păcate, totalitatea dificultăţilor şi restricţiilor determinate de pandemie şi-a pus amprenta şi asupra activităţii de transplant începând cu aprilie 2020. Ca o comparaţie, dacă în primele 3 luni ale  anului 2020  au fost înregistraţi 29 de donatori reali, în aceeaşi perioadă a anului 2021 au fost doar 13. Astfel, la sfârşitul anului 2020 se înregistrau 66 de donatori reali, iar la sfârşitul anului 2021 vorbim doar de 47 de donatori reali”, precizează agenţia.  

Potrivit cifrelor prezentate de oficiali, activitatea pare a fi pe un trend de revenire: ”Astfel, de la începutul anului până la data de 14 aprilie s-au înregistrat 29 donatori reali (mai mult de jumătate din numărul total înregistrat anul trecut), iar activitatea de donare a fost reluată de spitale în care programul de transplant fusese aproape închis”.  

Potrivit ANT, strategia de dezvoltare a activităţii de transplant în România are ca primă direcţie creşterea numărului de donatori prin implicarea unui număr cât mai mare de unităţi sanitare în activitatea de identificare şi declarare a donatorilor aflaţi în moarte cerebrală.  

”În acest sens, în anul 2021 au fost semnate acordurile de colaborare în domeniul transplantului pulmonar cu Centrul Naţional de Transplant Italia şi în domeniul schimbului de organe cu Agenţia de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria. De asemenea, a fost parafată includerea ANT în platforma europeană de schimb de organe, FOEDUS. De la încheierea acordului de schimb de organe cu Rep. Bulgaria, în iunie 2021, au fost realizate un număr de 6 acţiuni de coordonare în urma cărora au fost importate 10 grefe renale, 3 grefe hepatice şi o grefă cardiacă”, se arată în comunicat. 

Potrivit ANT, toate aceste demersuri au contribuit ca anul acesta, în România să se realizeze: 26 transplanturi hepatice, 77 transplanturi renale, 2 transplanturi de cord, 2 transplanturi de plămân şi 32 de transplanturi cornee.  

ANT mai anunţă că vineri va avea loc Ziua Naţională a Transplantului. 

”Evenimentul Ziua Naţională a Transplantului, ce se va desfăşura vineri, 15 aprilie 2022, la Bucureşti,  reprezintă o conştientizare a faptului că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă şi este organizat în conformitate cu atribuţiile Agenţiei Naţionale de Transplant privind promovarea activităţilor de donare şi transplant organe, ţesuturi şi celule umane, precum şi cu directivele şi recomandările Uniunii Europene”, se arată în comunicat.  

Din anul 2003,  la propunerea Consiliului Europei, în statele membre se sărbătoreşte anual “Ziua Naţională a Transplantului”, iar în România începând cu anul 2005, la iniţiativa Profesorului Dr. Irinel Popescu, care la acea dată era reprezentantul României la Consiliul Europei.  

De atunci, cu o singură excepţie, în anul 2020 din cauza pandemiei COVID19, în fiecare an, persoanele care au beneficiat de un transplant sărbătoresc împreună cu familiile lor, cu specialiştii din domeniul transplantului, alături de reprezentanţii mass-media şi de personalităţi ale societăţii civile, noua viaţă dobândită odată cu transplantul. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.