Un jihadst din cadrul grupării Statul Islamic (SI), El Shafee el-Sheikh, a fost găsit vinovat joi, de către un tribunal american, de faptul că a jucat un rol, în cadrul celulei ”Beatles”, în răpirea şi decapitarea a patru ostatici americani în Siria, şi riscă închisoarea pe viaţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acuzat de faptul că este un membru al acestei celule de trei, denumită ”Beatles” de către ostatici, din cauza accentului britanic al acestora, El Shafee el-Sheikh este judecat la Alexandria, în apropiere de Washington, cu privire la rolul pe care l-a jucat în luarea ostatici şi uciderea jurnaliştilor James Foley şi Steven Sotloff şi a lucrătorilor umanitari Kayla Mueller şi Peter Kassig.

Sentinţa urmează să fie pronunţată ulterior.

El riscă să fe condamnat la închsoare pe viaţă.

El Shafee el-Sheikh, în vârstă de 33 de ani, a ales să păstreze tăcerea în tot acest prim proces important împotriva grupării islamiste în Statele Unite, care a durat două săptămâni.

El a recunoscut, prin avocatul său, că a intrat în SI, dar neagă că este unul dintre ”Beatles”.

Potrivit acuzării, El Shafee el-Sheikh era ”Ringo”, în pofida faptului că unii ostatici păreau să creadă că este ”George”.

El nu a fost identificat niciodată în mod real ca fiind un membru al grupului de către foşti ostatici chemaţi la bară care i-au văzut pe cei trei membri ai grupului.

Însă, în 2018, el a recunoscut, în interviuri cu jurnalişti, că a ”interacţionat” ”fără compasiune” cu ostatici plasaţi sub supervizarea sa şi a doi ”prieteni” cu care s-a întâlnit la Londra, Mohammed Emwazi şi Alexanda Kotey.

El Shafee el-Sheikh a fost arestat împreună cu Alexanda Kotey, în 2018, de către forţe kurde, în Sria.

Ei au fost transferaţi în Statele Unite pentru a fi judecaţi, însă Alexanda Kotey a ales să pledeze vinovat şi urmează să-şi afle sentinţa la 29 aprilie.

Celălalt membru al grupului, Mohammed Emwazi, a fost ucis într-un atac cu dronă în 2015.

Supranumit ”Jihadi John”, el a fost identificat după ce a apărut cu un cuţit de măcelar în înregistrări video de propagandă ale SI ale unor decapitări ale unor ostatici occidentali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.