Ministerul Justiţiei anunţă ca a primit, joi, cererea autorităţilor judiciare din Bulgaria cu privire la condiţiile de detenţie de care ar beneficia Elena Udrea în cazul extrădării. Răspunsul urmează să fie pregătit de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi va fi trimis de Tribunalul Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Justiţiei a primit, astăzi, 14 aprilie 2022, cererea autorităţilor judiciare de executare din Bulgaria, înregistrată la MJ cu nr. 31807/14.04.2022, cu privire la condiţiile de detenţie de care ar beneficia numita U.E.G. în cazul predării către România. Cererea a fost înaintată de îndată Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea soluţionării. Administraţia Naţională a Penitenciarelor va transmite documentul finalizat către Ministerul Justiţiei care, conform legii, îl va înainta Tribunalului Bucureşti, ca instanţă emitentă a mandatului european de arestare (MEA). Tribunalul Bucureşti îl va comunica ulterior autorităţilor bulgare, asigurând şi traducerea acestuia”, a transmis, joi, Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.  

Instituţia afirmă că ”acordă constant asistenţă tuturor autorităţilor române şi străine implicate în procedurile de executare a mandatelor europene de arestare, care solicită sprijinul, în limitele competenţelor acordate de lege şi cu respectarea deplină a independenţei organelor judiciare”.  

”Ministerul Justiţiei manifestă deplină deschidere şi disponibilitate şi în acest caz, cu garanţia respectării rolului conferit de lege şi de legislaţia unională aplicabilă”, a mai transmis instituţia.  

Miercuri, judecătorii din Bulgaria au amânat cu cinci zile pronunţarea în dosarul în care se discută extrădarea Elenei Udrea în România, pentru a ispăşi pedeapsa primită în dosarul Gala Bute.   

De asemenea, magistraţii au decis să ceară informaţii suplimentare de la autorităţile române, inclusiv despre condiţiile de detenţie din România. 

Decizia finală ar urma să fie pronunţată în 19 aprilie, perioadă în care Elena Udrea rămâne în arest preventiv.  

Udrea a fost reţinută în Bulgaria, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile româneşti. Ea a fost iniţial reţinută pentru 24 de ore, măsura fiind prelungită.  

Ea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare, dar a reuşit să iasă din ţară, prin Vama Giurgiu, înainte de emiterea mandatului.  

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.