Războiul din Ucraina are repercusiuni ”grave” asupra economiei zonei euro, afirmă joi Christine Lagarde, iar scumpirea puternică a energiei, perturbarea lanţurilor de aprovizionare şi un recul al încrederii întunecă perspectivele, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Războiul din Ucraina afectează grav economia zonei euro şi a crescut în mod considerabil incertitudinea”, subliniază într-o conferinţă de presă virtuală preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE).

”Impactul războiului asupra economiei va depinde de evoluţia conflictului, de efectul sancţiunilor actuale şi de evenrtuale măsuri suplimentare”, avertizează ea.

Aceste incertitudini explică prudenţa gardienilor zonei euro care, spre deosebire de alte mari bănci centrale, nu au lansat o creştere a dobânzii directoare şi nici nu au definit un calendar pecis al creşterii, cu scopul de a opri o explozie a preţurilor.

”Persistenţa costurilor energetce mari împreună cu pierderea încrederii ar putea conduce la scăderea cererii şi la frânarea consumului”, ceea ce ar afecta şi mai mult creşterea economică a zonei euro, estimează Christine Lagarde.

Franţuzoiaca prezintă o imagine puţin încurjatoare a contextului.

”Războiul apasă deja asupra încrederii întreprinderilor şi consumatorilor, mai ales prin incertitudinea pe care o antrenează. Preţurile energiei şi produselor de bază sunt în creştere puternică. Gospodăriile suferă un cost al vieţii mai mare”, în timp ce ”întreprinderile se confruntă cu costuri de producţie mai mari şi în timp ce războiul a creat noi blocaje” în lanţurile logistice.

În urma unui Consiliu al Guvernatorilor, Institutul de la Frankfurt s-a limitat să-şi reitereze semnalul din martie în favoarea stabilităţii preţurilor şi a anunţat că achiziţia netă de active, efectuată în cadrul APP, va înceta în ”trimestrul trei”.

Prima creştere a dobânzilor urmează să aibă loc ”la ceva timp după” încetarea acestor achiziţii, undeva ”între o săptămână şi mai multe luni” după aceea, anunţă Christine Lagarde.

BCE şi-a menţinut joi dobânzile la un nivel istoric de mic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.