Optimismul în rândul administratorilor de fonduri de investiţii cu privire la creşterea economiei globale a atins un minim istoric, în timp ce preocupările privind o posibilă stagflaţie au urcat la cel mai ridicat nivel din august 2008, arată un sondaj lunar al băncii de investiţii BoFA Securities, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sondajul, care a obţinut opiniile unor firme care gestionează active cumulate de peste 833 de miliarde de dolari, este unul dintre cele mai mari teste regulate ale opiniilor managerilor de fonduri şi a avut loc în timp ce presiunile inflaţioniste şi riscul de recesiune cresc în economiile majore.

Întrebaţi despre aşteptările lor pentru creşterea globală în lunile următoare, 71% dintre respondenţi au fost pesimişti în ceea ce priveşte perspectivele, cea mai mare pondere de când au început înregistrările sondajului, la începutul anilor 1990.

Ediţia europeană a sondajului a constatat că investitorii continuă să-şi reducă previziunile de creştere europeană, 81% dintre respondenţi anticipând ca economia regiunii să slăbească pe parcursul unui an, comparativ cu 69% în ediţia din martie.

Deşi deţinerile de numerar ale managerilor de fonduri - în mod tradiţional un indicator al prudenţei investitorilor - au scăzut la 5,5% în ediţia din aprilie a sondajului de la 5,9% în luna precedentă, perspectivele unei recesiuni globale rămân principalul risc pentru pieţele globale.

În privinţa riscurilor, conflictul Rusia-Ucraina a coborât pe locul al patrulea, după acţiunile agresive ale băncii centrale privind ratele dobânzilor şi inflaţia.

Alocările pentru mărfuri au crescut la un record de 38%, investiţiile în petrol şi mărfuri crescând în top pentru a deveni comerţul cel mai intens.

Alte poziţii ”lungi” sunt în acţiuni din domeniul resurselor şi asistenţei medicale, în timp ce pariurile ”scurte” - ale investitorilor care se aşteaptă la o scădere a preţurilor - au fost evidente în obligaţiuni şi acţiuni ciclice, a căror performanţă este cea mai legată de creşterea economică, a spus BoFA.

Participanţii la sondaj se aşteaptă ca Rezerva Federală a SUA să majoreze ratele dobânzilor de până la şapte ori în ciclul actual, comparativ cu de patru ori în ediţia anterioară, majoritatea investitorilor aşteptând ca inflaţia să se diminueze în următoarele 12 luni.

Aşteptările de profit la nivel mondial s-au deteriorat la cele mai slabe niveluri din martie 2020, a spus BoFA.

În ceea ce priveşte alocările regionale pe pieţele bursiere, investitorii sunt cei mai optimişti în privinţa acţiunilor din SUA, în timp ce acţiunile europene şi britanice au fost cele mai bune pariuri de piaţă ”urs”.

În ciuda preocupărilor tot mai mari privind recesiunea, majoritatea respondenţilor la sondaj se aşteaptă ca acţiunile europene să marcheze noi maxime în ciclul economic valutar, mai puţin de 30% dintre respondenţi aşteaptând o slăbiciune a pieţei.

Marea Britanie rămâne piaţa de acţiuni favorită în Europa, în timp ce Germania şi Italia sunt la polukl opus, se arată în ediţia europeană a sondajului.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 aprilie – 7 aprilie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.