Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă marţi ”sute de cazuri de viol” constate în zone ocupate anterior de către armata rusă, ”inclusiv ale unor fete tinere minore şi unor copii”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În zone eliberate de ocupanţi, înregistrarea şi anchetarea unor crime de război comise de către Rusia continuă. Aproape zilnic, găsim noi gropi comune”, a declaratel într-un discurs susţinut printr-o legătură viceo în Parlamentul Lituaniei.

”Mii şi mii de victime. Sute de cazuri de torută. Continuăm să găsim cadavre în canalizări şi beciuri”, a continuat el.

”Sute de cazuri de viol au fost înregstrate, inclusiv ale unor fete tinere minore şi unor copii. Inclusiv al unui bebeluş! E înfricoşător numai să vorbeşti despre ast”, a tunat şeful statului ucrainean.

Zelenski a evocat, fără să intre în detalii, o înregistrare video trimisă, afirmă el, de către un paraşutist sau un membru al serviciilor speciale ruse, identificat, în care apare ”ceea ce face el acestui bebeluş, cum îl torturează”.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a reacţinat cu emoţie la aceste vorbe.

”Este pur şi simplu imposibil să-ţi imaginezi orori mai mari. Preşedintele Zelenski a vorbit azi despre un bebeluş violat”, a declarat el.

Volodimir Zelenski a deplâns, de asemenea, faptul că ”anumite state (membre) UE nu îndrăznesc, în continuare, să hotărască când să-şi limiteze măcar achiziţiile de hidrocarburi ruseşti”, în pofida ”crimelor în masă de la Bucea, deportării populaţiei” şi ”dstrugerii premeditate a unor oraşe paşnice cu rachete şi bombe ruseşti”.

Mărturii culese de presă coroborează temeri ale unor organizaţii nonguvernamentale (ONG) cu privire la indicii ale unei folosiri a violului ca ”armă de război”.

O ucraineancă a povestit AFP că a fost violată de către doi militari ruşi după ce aceştia au aflat că este soţia unui militar ucrainean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.