Liderul partidului aflat la putere în Polonia Jaroslaw Kaczynski acuză Rusia de faptul că se află în spatele catastrofei aeriene de la Smolensk, în care fratele său geamăn, fostul preşedinte polonez Lech Kaczynski, a murit în 2010, şi dă asigurări că urmează să prezinte ”foarte curând” probe pentru a-şi susţine acuzaţiile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Accidentul aerian a avut loc 10 aprilie 2010 şi s-a soldat cu 96 de morţi, între care şeful statului de atunci, Lech Kaczynski, şi soţia acestuia, dar şi numeroşi oficiali polonezi de rang înalt, care se duceau în Rusia să aducă un omagiu victimelor masacrului de la Katyn, în apropiere de Smolensk, în 1940.

Cauzele catastrofei au provocat dezbateri aprige în Polonia.

Conservatorii au acuzat Guvernul liberal de la acea vreme de neglijenţă în pregătirea vizitei şi de lipsuri în anchetă.

Rusia a dat întreaga vină a prăbuşirii aeronavei prezidenţiale poloneze asupra Poloniei.

Jaroslaw Kaczynski a declarat duminică, în faţa a mii de persoane adunate în faţa palatului prezidenţial, că are ”un răspuns complet şi verificat de mai multe surse, inclusiv în străinătate” cu privire la cauzele catastrofei, însă fără să prezinte vreun detaliu.

Aceste elemente ”vor fi prezentate publicului foarte curând”, a datel asigurări.

El a recunoscut însă că este necesară identificarea ”celor care au luat decizia şi a celor care au executat-o, aici, în Polonia, dar mai ales în Rusia”.

El a întrebat ”cui îi foloseşte crima” şi a evocat politica fratelui său, opusă intereselor Moscovei, atât în Războiul-fulger ruso-georgian din august 2008, cât şi în strategia unor gazoducte care să ocolească Rusia.

În zilele de după catastrofă, unii membri ai Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator, aflat la putere) l-au acuzat pe Vladimir Putin, la acea vreme premier, de faptul că se afla în satele acestui ”atentat”.

Jaroslaw Kaczynski a evocat agresiunea rusă în Ucraina şi a subliniat că ”post-comunismul în Rusia este la fel de criminal ca şi comunismul”.

”Îndemn toată Europa liberă la o mare mobilizare în apărarea Ucraineişi a libertăţii. Această apărare necesită, de asemenea, elucidarea definitvă a acestui dosar (Smolensk), inslusiv a responsabilităţilor personale şi trimiterea în justiţie a tuturor autorilor”, a denunţat Jaroslaw Kaczynski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.