La Palatul Victoria a avut loc joi o întâlnire a reprezentanţilor Cancelariei Prim-ministrului şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu cei ai mişcării sindicale TMK Artrom din Reşiţa şi Slatina. Totodată, membrii sindicatelor din cadrul companiilor TMK Artrom din Reşiţa şi Slatina vor protesta joi, între orele 11.00 şi 16.30, în Piaţa Victoriei la sediul Guvernului. La acţiune participă aproximativ 300 de persoane din cadrul celor două unităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Protestatarii au două revendicări majore deblocarea de către ANAF a conturilor companiei TMK Artrom pentru a-şi putea desfăşura activitatea şi micşorarea preţului la energie, arată comunicatul de presă al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”.

Sursa citată mai spune că, deşi în urma demersurilor susţinute ale sindicatelor a fost reuşit deblocarea conturilor pentru anumite plăţi precum salariile, activitatea companiei este în continuare în blocaj.

„Vă aducem la cunoştinţă că alte firme care fac parte din TMK Steel Holding, cu puncte de activitate în Germania şi Cehia, nu au fost afectate de sancţiunile impuse prin Regulamentul Comisiei Europene nr.269/2014. Având în vedere această situaţie, constatăm că Ministerul Afacerilor Externe nu şi-a asumat un rol activ, în ceea ce priveşte reprezentarea intereselor naţionale în faţa organismelor europene, privind aplicarea în mod unitar al Aquis-ului Uniunii Europene. Ridicăm aceasta problemă deoarece în perioada 10-24.03.2022 nu au existat documente emise de către instituţiile abilitate ale statului român care să blocheze activitatea financiară a TMK-ARTROM S.A. Băncile la care unitatea îşi are deschise conturile au luat măsuri de blocare, peste prerogativele legale pe care le aveau, fără ca legalitatea măsurii să fie verificată de organele abilitate”, precizează scrisoarea către Guvern. 


Astfel, societatea are contracte cu peste 600 de beneficiari din UE, SUA şi Canada, fiind una dintre firmele competitive pe piaţă şi care contribuie la bugetul de stat, societatea nu a vândut marfă produsă în România către firmele înrudite, nu a plătit dividende în Rusia, ba chiar a investit în jur de 250 de milioane de euro în cele două fabrici din România, două treimi din finanţare venind din Rusia, mai indică sursa citată.
 
Potrivit comunicatului de presă al Guvernuluil, cu ocazia acestei întâlniri cu reprezentanţii sindicatelor TMK Artrom din Reşiţa şi Slatina a fost analizat impactul sancţiunilor dispuse la nivel european asupra activităţii combinatelor la care lucrează angajaţii din cele două oraşe, fiind discutate soluţii pe termen scurt şi mediu, pentru protejarea locurilor de muncă.
 
Reprezentanţii sindicatelor au solicitat  derogări pentru efectuarea de exporturi către SUA şi Canada precum şi livrări pe piaţa internă.
 
Alături de măsurile de deblocare a plăţii salariilor, a fost solicitată şi menţionarea altor drepturi asimilate celor salariale, conform contractelor colective de muncă, precum plata tichetelor de masă, mai arată sursa menţionată.
 
Conform comunicatului de presă al Executivului, autorităţile vor analiza solicitările transmise, urmând să elaboreze, în acest sens, un plan de monitorizare a fluxurilor financiare, pentru respectarea cadrului normativ european.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.