Autorităţile sanitare ale Uniunii Europene (UE) au datundă verde vaccinării cu o a doză ”booster” a vaccnurilor anticovid Moderna şi Pfizer-BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 80 de ani, însă consideră prematură o recomandare în acest sens privind populaâia mai tânără, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O a doua doză ”booster” antcovid poate fi administrată adulţilor în vârstă de peste 80 de ani, din cauza unui ”risc mai mare ca această categorie de vârstă să se îmbolnăvească grav de covid-19” şi a ”protecţiei oferite de o a patra doză”, au precizat miercuri, într-un comunicat comun, Centrul European de Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) şi Agenţa Europeană a Medicamentului (EMA).

Autorităţile sanitare europene estimează, în schimb, că în prezent nu există ”nicio probă concludentă” în UE care să arate că protecţia oferită de vaccin împotriva unei îmbolnăviri grave de covid-19 scade în mod considerabil la adulţi cu vârsta cuprinsă între 60 şi 79 de ani şi precizează că ele ”continuă să supravegheze datele”.

”În cazul în care situaţia epidemiologică actuală evoluează şi apar noi semnale, poate deveni necesar să se ia în calcul vaccinarea cu o a patra doză a acestei categorii de vârstă”, anunţă ECDC şi EMA.

În cazul persoanelor în vârstă de până la 60 de ani care au un sistem imunitar ”normal”, în prezent nu există ”nicio probă concludentă” care să arate că protecţia asigurată de vaccin împotriva unei îmbolnăviri grave de covid-19 scade şi că o a patra doză are vreo valoare, conchid ele.

Până în prezent, nicio problemă de siguranţă nu a apărut în studii privind al doilea ”booster”.

Vaccinarea împotriva covid-19 rămâne cel mai efcient mijloc de prevenire a îmbolnăvirii grave de covid-19, inclusiv din cauza variantei omicron a SARS-CoV-2, reiterează autorităţile sanitare europene.

La sfârşitul lui martie, 83% dintre adulţi au fost vaccinaţi complet, iar 64% cu un ”booster”, precizează ECDC şi EMA.

Germania şi Italia au cerut, într-o reuniune la Bruxelles, săptămâna trecută, o recomandare europeană cu privire la vaccinarea cu o a doua doză ”booster” anticovid - a patra în cazul celor vaccinaţi complet cu două doze - a persoanelor în vâîrstă de peste 60 de ani.

Germania recomandă, în prezent, această a patra doză persoanelor în vârstă de peste 70 de ani deosebit de vulnerabile şi personalului medical.

EMA a aprobat, până în prezent, cinci vaccinuri anticovid în UE - vaccinurile cu ARN mesager ale grupurilor americane Pfizer şi Moderna, al laboratorului britanico-suedez AstraZeneca şi concurentului american al acestuia Johnson & Johnson, care au la bază un vector viral, şi al Novavax.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.