Propunerea legislativă a Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) privind impozitarea cu 90% a pensiilor speciale care depăşesc salariul preşedintelui României a primit aviz negativ din partea majorităţii membrilor Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi naţionale a Camerei Deputaţilor, arată un comunicat de presă al partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit iniţiatorilor, măsura presupune taxarea indemnizaţiei suplimentare plătită de la bugetul de stat, care nu respectă principiul contributivităţii la fondurile de asigurări sociale. În România sunt aproximativ 9.600 de beneficiari de pensii speciale, care au pensii, în medie de 9.500 de lei, în timp ce 4,9 milioane de pensionari din sistemul public au o pensie medie de 1.500 de lei.

„Eliminarea pensiilor speciale este folosită ca temă principală de către partidele sistemului în campania electorală, însă odată ajunse la putere, acestea uită de promisiunile făcute poporului. AUR a promis că va lupta pentru ca toate aceste pensii nesimţite să dispară, iar proiectul care prevede impozitarea lor cu 90% este un prim pas. Nu vom ceda până când nu vom izbândi. Să nu uităm că românii sunt din ce în ce mai afectaţi de valul de scumpiri şi de criza energetică, iar actualul Guvern de-abia poate aloca 3,4% din PIB pentru a proteja populaţia şi economia românească", a declarat deputatul AUR George Badiu, unul dintre iniţiatorii proiectului, conform sursei citate.

Perioada de aplicare a impozitului de solidaritate pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limita de vârstă este până la data de 31 decembrie 2025 inclusiv, urmând ca, la finalul acesteia, să fie eliminate în mare parte discrepanţele existente în sistemul public de pensii şi inechităţile dintre beneficiarii sistemului, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege elaborat de partidul AUR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.