Instituţiile publice vor fi obligate să accepte şi plata online a impozitelor, taxelor, tarifelor, amenzilor şi a altor obligaţii, după ce proiectul iniţiat de deputaţii USR Brian Cristian şi Viorel Băltăreţu a fost adoptat de Parlament. Odată promulgată legea şi odată implementat sistemul electronic de plată, cetăţenii vor avea acces la beneficiile tehnologiei moderne, ceea ce înseamnă pentru ei economie de timp şi de resurse, arată un comunicat de presă al partidului. Cu alte cuvinte, mai puţină birocraţie pentru românii plătitori de impozite şi taxe. În plus, plata online a taxelor va contribui substanţial la o colectare mai rapidă şi eficientă a taxelor şi impozitelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Cum este posibil ca, în 2022, una dintre ţările care se află pe primele locuri la procentul absolvenţilor în IT şi la viteza de descărcare a datelor să se afle pe ultimele locuri din Europa când vine vorba de servicii publice digitale? Ce înseamnă acest lucru în viaţa de zi cu zi? Înseamnă români care stau la cozi de trei ori pentru acelaşi lucru. Prima dată, să ia bon de ordine. A doua oară, să plătească, iar a treia oară să primească chitanţa. Prin proiectul adoptat astăzi, toate instituţiile publice şi toţi furnizorii de servicii de utilitate publică vor fi obligaţi să accepte plata taxelor, amenzilor, tarifelor şi online. Am făcut un pas important pentru modernizarea ţării. Urmează implementarea, astfel încât de la o medie de 30% să ajungem la 100% unităţi administrativ-teritoriale înrolate pe ghiseul.ro sau alte platforme online de plată”, a afirmat deputatul USR Brian Cristian, conform sursei citate.
 
„Într-un moment în care încrederea în statul român e la cote minime şi grijile cotidiene abundă, e deosebit de important să luăm măsuri pentru a creşte calitatea vieţii românilor. Legea Vreau să plătesc taxe online e o asemenea măsură simplă, dar cu efecte benefice, atât pentru români, cât şi pentru optimizarea colectării taxelor. Mă bucur că, deşi lupta cu birocraţia bate pasul pe loc, am reuşit să obţinem o majoritate parlamentară care susţine această măsură de debirocratizare şi eficientizare a administraţiei publice”, a adăugat deputatul USR Viorel Băltăreţu.
 
Proiectul USR) adoptat marţi modifică şi completează OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, introducând obligaţia operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică, instituţiilor şi autorităţilor publice de a accepta, pe lângă plata fizică cu carduri de debit, de credit sau preplătite, şi plata online.
 
După promulgarea legii şi intrarea ei în vigoare, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Cercetării au la dispoziţie 60 de zile pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 193/2002. Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi furnizorii de servicii de utilitate publică au, la rândul lor, un termen de 6 luni pentru a implementa sistemul electronic modern de plată la distanţă.
 
Potrivit unei analize realizate de deputatul USR Mihai Botez la începutul anului 2022, Bucureştiul se situează pe primul loc într-un top rezultat după gradul de înrolare pe platforma ghiseul.ro. Locurile următoare sunt ocupate de Ilfov (98% din UAT-uri înrolate), Harghita (79%), Tulcea (75%), Sibiu (55%) şi Braşov (50%). 
 
La coada clasamentului se situează judeţele Brăila şi Olt (7%), Mehedinţi (8%), Teleorman (10%), Giurgiu şi Sălaj (11%).
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.