Un cunoscut jurnalist rus de investigaţii, Ivan Safronov, s-a declarat nevinovat şi a denunţat ”cinsimul extrem” al justiţiei ruse, luni, în prima zi unui proce în care este judecat de înaltă trădare şi în care ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Considerat drept unul dintre cei mai buni jurnalişti din Rusia în probleme militare, Ivan Safronov, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat în iulie 2020, în urma unor presiuni tot mai puternice asupra presei independente, care s-au multiplicat după invazia Ucrainei de către Rusia.

Dosarul lui Safronov este denunţat de către foşti colegi de-ai acestuia drept o răzbunare din cauza unor articole despre eşecuri sau incidente stânjenitoare ale armatei ruse.

Safronov, acuzat de ”trădare de stat” în favoarea unei puteri străine şi încarcerat de la arestare, este judecat începând de luni cu uşile închise de către un tribunal de la Moscova.

Un avocat specializat în acest dosar, Ivan Pavlov, a postat pe Telegram o lungă scrisoare a jurnalistului, în care respinge toate acuzaţiile formulate împotriva sa şi în care se declară victima unei ”parodii de justiţie”.

”Eu am primit efectiv surse deschise de informaţii legate de domeniul meu - jurnalismul militar”, scrie Ivan Safronov.

Însă ”am realizat conţinuturi jurnalistice care nu conţineau niciun cuvânt sau cifră primtă dub sigiliul secretului sau în mod ilegal”, subliniază el.

În timpul instrucţiei, jurnalistul afirmă că nu a avut niciodată dreptul să folosească Internetul pentru ale arăta anchetatorilor conţinutul articolelor sale.

El declară, de asemenea, că şi-a văzut avocaţii, în general, doar o dată pe lună, iar aceştia din urmă nu au dreptul să aducă nici măcar o foaie de hărtie pentru a lua notiţe.

”Este un adevărat cinism extrem, dacă nu o crimă împotriva justiţiei, să acuzi un om de o infracţiune pedepsită cu până la 20 de ani închisoare fără să-i dai posibilitatea să se apere”, denunţă Ivan Safronov.

Acuzatul a lucrat pentru două cotidiene ruse influente - Vedomosti şi Kommersant.

Pus să-şi dea demisia de Kommersant, în 2019, el a devenit în mai 2020 consilierul directorului agenţiei spaţiale spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin.

Potrivit Serviciilor ruse de securitate (FSB), Ivan Safronov este suspectat de faptul că a ”transmis secrete de stat despre cooperarea militară şi tehnică, apărarea şi securitatea Rusiei” unui ”serviciu de informaţii dintr-o ţară NATO”.

Kremlinul a dat asigurări că arestarea jurnalistului ”nu are nimic a face cu activitatea sa jurnalistică”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.